vitamare

×
 x 

košík je prázdný
Nákupní košíkkošík je prázdný

Kategorie e-shopu

ZDRAVÍ

Plynatost - nadýmání

K nadýmání dochází, když se v zažívacím traktu tvoří příliš mnoho plynů, které pak konečníkem volně odcházejí ven. Volně odcházející plyn je běžnou, ale také nutnou záležitostí pro naše tělo, kdy se ve střevech tvoří až 1,5 l plynu, který život neohrožuje, ale umí ho důkladně znepříjemnit. U dospělého člověka k tomu dochází asi patnáctkrát denně, u některých je frekvence odchodu větrů a jejich množství značně nad průměrem, ale i to není příznak žádného závažného onemocnění střev. Pokud k plynatosti nedochází náhle a není spojená s úbytkem tělesné hmotnosti či jinými závažnými příznaky, není třeba se jí obávat. Rozumné změny v jídelníčku a některé vhodné potravinové doplňky mohou poskytnout úlevu nejen vám, ale i vašemu okolí.

Příčiny nemoci
Původem problému nemoci jsou nestravitelné sacharidy. Běžnými příčinami jsou chemické reakce, ke kterým dochází po některých jídlech, při polykání vzduchu při špatném zažívání a rychlém jezení potravy, projevující se i říháním, polykání vzduchu v těhotenství, po antibiotikách, polykání vzduchu při kýle jícnu projevující se říháním a pálením v hrudníku a polykání vzduchu při nervozitě. Stres a nervozita, narušuje proces trávení, takže do tlustého střeva přichází nedokonale strávená potrava, dále onemocnění ženských a močových orgánů, nádory, poranění, poruchy funkce štítné žlázy ale i akutní infarkt myokardu. Příčiny vypuzování plynu říháním je často u stravy s vysokým obsahem vlákniny nebo nápojů, které ve střevech kvasí. K běžným nadýmavým potravinám patří kapusta, zelí, růžičková kapusta, květák, brokolice, luštěniny a cibule. Tyto potraviny obsahují komplex sacharidů, které jsou často jen nedokonale stráveny v žaludku a tenkém střevě.

Příznaky nemoci
Nadměrné množství plynu v zažívacím ústrojí může způsobit nadmutí břicha, bolestivost břicha, kručení ve střevech a vypuzení plynu ústy (říhnutím) či konečníkem. Člověk celkově zažívá pocity nevolnosti, plynatosti, plnosti, cítí bolestivé napětí v oblasti břicha, téměř kolikové bolesti a silný tlak na bránici, který může způsobit také bušení u srdce a zvýšení krevního tlaku. Dráždivý tračník může způsobit náhlé bolesti v dolní části břicha, které se zmírní po vypuštění plynu nebo po stolici, dalšími příznaky jsou průjmy, zácpa, při špatném zažívání se může objevit bledá, objemná a nepříjemně páchnoucí stolic a u narušení střevní mikroflóry, kdy dochází k přemnožení kvasinek po konzumaci ovoce či sladkých jídel se nadýmání projevuje průjmy, zácpy, gynekologickými mykózy, kožními mykózy, častými záněty močových cest, migrény, afty, hlubokými akné, alergickými reakcemi, oslabením imunity a celkovou únavou. U nesnášenlivost laktózy, kdy dochází k potížím po požití mléka nebo mléčných výrobků následuje bolest a křeče v břiše, nadýmání, průjem, nucení na zvracení a přelévaní ve střevech. Nejvíce plynů ve střevě ale vzniká následkem produkce plynů střevními bakteriemi.

Léčba nemoci
Nadýmání se objevuje nejčastěji jako důsledek dietní chyby. Mezi nemoci spojené s nadměrnou plynatostí patří různé poruchy tvorby enzymů, onemocnění slinivky břišní a další poruchy trávení jako žlučové kameny, nádory, poruchy jaterních funkcí či žaludeční vředy.

Co nám pomůže
Pokud je pro vás plynatost více než přípustným problémem, zkuste dolňky jako kombinaci zázvoru v tabletách nebo čerstvě nastrouhaný a smíchaný s trochou citrónové šťávy je velmi dobrým zažívacím prostředkem. Máta peprná, kmín, semínka fenyklu a anýzu a výtažek z artyčoku upravují zažívací proces a v tlustém střevě a tak nedochází k opožděné fermentaci provázené produkcí plynu. Léčitelství také doporučuje léčivky s obsahem hořčin, jako je pelyněk a hořec, živočišné aktivní uhlí, které na sebe váže plyny a zmenšuje jejich nepříjemný zápach. Probiotika, kultury bakterií, které normálně žijí v tlustém střevě, pomáhají brzdit růst bakterií vytvářejících plyn, můžete užívat ve formě biojogurtů, obsahujících některé z užitečných bakterií, a to i ve formě tablet. Můžete zkusit živočišné aktivní uhlí, které na sebe váže plyny a zmenšuje i jejich nepříjemný zápach. Vyvarujte se perlivým nápojům, jezte pomalu a důkladně a pomalu žvýkejte. Luštěniny, hlavně fazole a hrách, před vařením dlouho namáčejte, odstraníte tím některé nestravitelné cukry. Vodu, v níž se luštěniny namáčely, vylijte a vařte je v čisté vodě. Naučte se poznat co vám jednoduše dělá dobře, a naopak po kterých potravinách se váš stav zhoršuje.

Zajímavosti
Aperitivy jako campari a martini jsou nejen příjemně chutnající alkoholické nápoje, ale i svým způsobem prospěšné pro povzbuzení vylučování trávicích šťáv a to díky hořčinům z pelyňku a hořce, které jsou v těchto alkoholických nápojích obsaženy.

Doplňky pomáhající při nadýmání zde

NEBO ZDE

© VITAMARE s.r.o. 2016