vitamare

×
 x 

košík je prázdný
Nákupní košíkkošík je prázdný

Kategorie e-shopu

ZDRAVÍ

Chlorela - jak prospívá lidskému zdravi

Chlorela (také chlorella) je jednobuněčná sladkovodní řasa, která patří k vůbec nejstarším organismům na Zemi. Objevil ji v roce 1890 mikrobiolog M. W. Beijerninck. O jejích mimořádných účincích se toho ale dlouho mnoho nevědělo. Důvod byl jednoduchý. Chlorela má totiž velmi pevnou buněčnou stěnu, která způsobuje, že živiny uvnitř jsou pro naše tělo jen těžko dostupné. V roce 1940 ale chlorela podstoupila vědecké zkoumání. dočkala až po roce 1940.

Průkopníky byli japonští vědci, kteří vyvinuli technologii umožňující rozlomení buněčné stěny, aniž by při tom došlo k rozkladu obsažených živin. Díky tomu mohl svět začít využívat jeden z nejúčinnějších prostředků, který nám příroda nabízí. V Japonsku je dnes chlorela nejprodávanějším potravním doplňkem, pravidelně ji užívá neuvěřitelných deset milionů lidí. Velmi populární je také ve Spojených státech.

Chlorela je velmi bohatý zdroj živin, obsahuje vůbec nejvíc chlorofylu z celé rostlinné říše, jde o mimořádně účinný detoxikační prostředek, který má příznivý vliv na celou řadu procesů v lidském organismu. Pěstování chlorely je navíc relativně snadné, pokud má příznivé podmínky v podobě čisté filtrované vody a dostatku slunečního záření, množí se až neuvěřitelně rychle. Na začátku měří 2-3 tisíciny milimetru, postupně vyroste až na velikost 8-10 tisícin a pak dojde k nepohlavnímu buněčnému dělení. Během jediného dne může populace této řasy vzrůst až na čtyřnásobek, což je v rostlinné říši ojedinělé tempo. To vše dělá z chlorely potravinu budoucnosti, která může zajistit dostatek živin rostoucí světové populaci.

Lidskému zdraví chlorela prospívá čtyřmi způsoby:

1) Nabízí komplexní výživu
Je zdrojem řady esenciálních živin ve formě pro lidský organismus dobře využitelné. Je bohatá nejen na vitaminy a minerály, ale i na chlorofyl, vlákninu, antioxidanty, ribonukleové kyseliny a unikátní růstový faktor CGF. Díky tomu přímo vyživuje každou z 60 bilionů buněk našeho těla, je prevencí celé řady onemocnění a podporuje buněčnou regeneraci. Navíc nemá žádné vedlejší účinky, a tudíž je vhodná naprosto pro každého, včetně dětí a kojenců, seniorů či domácích zvířat.

2) Posiluje imunitní systém
Chlorela představuje velmi účinný přírodní způsob podpory imunity. Odborníci ji nazývají „modifikátorem biologické odpovědi" pro její schopnost zvyšovat kapacitu imunitního systému, zvláště pak u lidí, kteří jsou vystaveni negativním účinkům stresu.

3) Pomáhá vylučovat škodliviny
Naše tělo má sice přirozené detoxikační schopnosti, narůstající znečištění ovzduší, vody a potravin jej však neúměrně zatěžuje. Chlorela patří mezi nejúčinnější detoxikační prostředky. Díky vysokému obsahu chlorofylu a speciální vlákniny obsažené v buněčné stěně podporuje vylučování pesticidů, dioxinů, těžkých kovů, zbytků léků, toxinů z cigaret, toxických produktů metabolismu vznikajících v tlustém střevě a dalších škodlivin.

4) Podporuje buněčný růst a zpomaluje stárnutí
Chlorela obsahuje komplex látek označovaný jako CGF (Chlorella Grow Factor). Ten je zodpovědný nejen za nezvykle vysoké reprodukční schopnosti této řasy, ale zároveň dokáže podporovat buněčný růst a regeneraci v lidském těle. Tím může chlorela pomoci zpomalit stárnutí a je účinnou prevencí řady degenerativních a civilizačních onemocnění.

ŽIVINY V CHLORELE

AMINOKYSELINY
Chlorela je nesmírně bohatý zdroj aminokyselin, které tvoří okolo 60 % její hmotnosti (pro srovnání: hovězí maso obsahuje jen 22 % bílkovin). Navíc obsahuje převážně jednoduché aminokyseliny či peptidy s krátkým řetězcem, které jsou pro organismus mnohem lépe stravitelné. Živočišné bílkoviny jsou totiž tvořeny dlouhými řetězci, které musí tělo nejprve rozložit na jednotlivé aminokyseliny, vstřebat je v tenkém střevě a teprve poté z nich vytvořit vlastní proteiny. V bílkovinách najdeme celkem 20 různých aminokyselin, z nichž 19 jich chlorela obsahuje. Je tu ale všech osm esenciálních, tedy těch, které si organismus neumí sám vytvořit a musí je přijímat v potravě. Chlorela proto představuje komplexní zdroj aminokyselin vhodný naprosto pro každého, včetně veganů, kteří mohou mít kvůli absenci živočišných bílkovin ve stravě problém s dostatečným příjmem esenciálních aminokyselin. Chlorela tedy obsahuje Fenylalanin (2,8 %),Isoleucin (2,3 %), Leucin (4,7 %), Lysin (3,1 %), Methionin (1,3 %), Threonin (2,4 %), Tryptofan (0,5 %), Valin (3,2 %), Alanin (4,3 %), Arginin (3,3 %), Glycin (3,1 %), Histidin (1,1 %), Kyselina glutamová (5,8 %), Prolin (2,5 %), Serin (2,0 %), Ostatní: 11,4% (hodnoty jsou jen orientační)

VITAMINY
Chlorela je rovněž vynikající zdroj většiny potřebných vitaminů, obsahuje především: Beta karoten, Vitamin B1 -  thiamin, Vitamin B2 -  riboflavin, Vitamin B3 – niacin, Vitamin B5 - kyselina pantotenová, Vitamin B6 - pyridoxin, Vitamin B8 - kyselina listová, Vitamin B12, vitamin B12, Vitamin C, Vitamin E Vitamin H  - biotin

MINERÁLY A STOPOVÉ PRVKY
Stejně jako ostatní zelené potraviny i chlorela je velmi dobrý zdroj minerálů a stopových prvků, a to většinou v organické formě, která je optimální pro jejich vstřebávání. Za zmínku stojí zejména mimořádně vysoký obsah vápníku, dále obsahuje draslík, fosfor, jod, mangan, měď, selen, sodík, zinek, železo.

DALŠÍ ŽIVINY
Cukry, Chlorofyl, Lutein, nenasycené mastné kyseliny, nasycené mastné kyseliny, nukleové kyseliny – RNA, DNA, vláknina, tuky.

CHLORELA A ZDRAVÍ
Díky svému jedinečnému složení má chlorela prokazatelně příznivý vliv při léčbě mnoha nemocí a zdravotních potíží. Zde je přehled některých z nich.

Chlorela a alergie
Výzkumy T. Hagesawy naznačují, že chlorela může přinést úlevu i alergikům. U myší byla například schopná zmírnit projevy alergie na mléčnou bílkovinu.

Chlorela a Alzheimerova choroba
Příznivé působení v tomto případě zatím nebylo vědecky potvrzeno. Vzhledem k tomu, že za jednu z příčin nemoci bývá považována vysoká hladina hliníku v krvi, může detoxikační síla chlorely významně pomoci. Roli může hrát i to, že řasa zlepšuje zásobení mozku krví.
zde článek Je autismus možno vyléčit? Je nadějí chlorela?

Chlorela a anémie

Chlorela obsahuje nejen železo a chlorofyl, ale i další živiny nutné pro správnou krvetvorbu - vitamin B12 a kyselinu listovou. Její užívání při chudokrevnosti je proto velmi prospěšné.

Chlorela a artróza
Artróza je jedna z nemocí, na jejichž vzniku se velkou měrou podílí překyselení organismu. Chlorela při této chorobě pomáhá i proto, že působí výrazně zásaditě. Navíc obsahuje glukosamin, což je stavební látka chrupavek, vazů a šlach, a také beta karoten, vitaminy C a E a selen, které jsou při léčbě rovněž důležité.

Chlorela a autismus
Ačkoli řada lékařů stále ještě pokládá autismus za jakési „chybné nastavení organismu", se kterým prakticky nelze nic dělat, objevuje se stále více skutečností svědčících o opaku. V posledních letech se objevilo několik studií, které naznačují, že vznik autismu může souviset se dvěma faktory: s nerovnováhou živin a otravou rtutí.
článek Je autismus možno vyléčit? Je nadějí chlorela? zde

Chlorela a diabetes
Podle několika studií na zvířatech (poslední z nich publikovali tchajwanští vědci J. Y. Cheng a M. F. Shih v roce 2006) může chlorela působit příznivě při diabetů 2. typu. Kromě toho přispívá i k normalizaci hladiny krevního cukru v případech hypoglykemie.

Chlorela a fibromyalgie

Fibromyalgie je syndrom, který se projevuje chronickými bolestmi svalů a šlach, jež se objevují bez zjevné příčiny. Léčení je obtížné, určitého zlepšení se ovšem dosahuje kombinací úpravy jídelníčku, denního režimu (hlavně spánku) a cvičení. Podstatné zlepšení může přinést i užívání chlorely. Prof. Merchant publikoval v roce 2000 studii, v níž podával 18 pacientům dva měsíce 10 g chlorely a 100 ml jejího roztoku. Dobrovolníci uváděli zmírnění bolestí v průměru o 22 %.

Chlorela a hojení ran
Podle prof. Merchanta však v případě chlorely není nutná aplikace přímo na ránu. Schopnost těla hojit poranění totiž stoupá i v případě, že ji dlouhodobě užíváme vnitřně.

Chlorela a chronická únava
I když zatím neexistují studie, které by dostatečně prokazovaly účinnost chlorely při chronickém únavovém syndromu, zkušenosti řady pacientů naznačují, že i zde může řasa hrát pozitivní roli. Důvodem může být, že příznivě působí jak na imunitní systém, tak díky obsahu vitaminů C, B a zinku i na nadledvinky.

Chlorela a imunita
Chlorela posiluje imunitu velmi komplexním způsobem. Už jen tím, že zbavuje tělo toxinů a produktů metabolismu, mu umožňuje pracovat efektivněji. Důležitý je i obsah nutrientů, zvláště antioxidantů - jen dobře živené tělo se může účinně bránit nemocem. Chlorela však na posílení imunity působí i přímo. N. Pugh z ní například v roce 2001 izoloval polysacharidy, které stimulují tzv. makrofágy, buňky, které „požírají" cizorodé látky včetně choroboplodných zárodků. Podobně příznivý vliv má i na další složku imunitního systému, tzv. T-buňky. Japonský badatel T. Hagesawa v roce 2000 zjistil, že když stresovaným myším podává chlorelu, nedochází u nich ke snížení imunity (stres je přitom jedním z důležitých faktorů, které imunitu devastují). Výzkum na japonských námořnících, kteří dostávali během 95denní plavby denně 2 g chlorely, zase prokázal, že řasa dokáže zvýšit schopnost těla bojovat s infekčními chorobami. Ti, kteří ji užívali, trpěli ve srovnání s kolegy třikrát méně často chřipkou a nachlazením.

Chlorela a játra
Játra jsou hlavní detoxikační orgán. Právě v nich se zpracovávají chemikálie z potravin, těžké kovy, metabolické toxiny vzniklé ve střevech, zbytky léků a další škodliviny. Pokud jsou játra přetížená nebo ve špatném stavu, toxické látky se dostávají do krevního oběhu a negativně ovlivňují všechny orgány a tkáně. Chlorela játrům pomáhá nejen tím, že podporuje detoxikaci, ale díky vysokému obsahu DNA a RNA rovněž podporuje obnovu buněk jaterní tkáně. Dr. Bernard Jenson například prokázal příznivé působení chlorely v případech cirhózy, závažného jaterního onemocnění, které se projevuje zjizvením jaterní tkáně (časté je zejména u alkoholiků). Pacientům s touto nemocí podával denně 6 g chlorely a tekutý koncentrát CGF a po několika měsících u nich zaznamenal výrazné zlepšení stavu. Německý vědec dr. Herman Fink zase při pokusech na krysách prokázal, že chlorela podporuje ochranu jater před poničením špatnou výživou.

Chlorela a kocovina
Japonští vědci studovali dobrovolníky, kteří vypili různé množství alkoholu. U těch, kteří užívali chlorelu, pak zaznamenali o neuvěřitelných 96 % nižší výskyt následné kocoviny než u kontrolní skupiny! Důvodem je pravděpodobně schopnost chlorely podporovat detoxikaci jater.

Chlorela a kvasinkové infekce
Příznivý vliv u lidí trpících tímto problémem má chlorela především ze dvou důvodů: zaprvé je výrazně zásadotvorná. Tím pomáhá redukovat metabolické překyselení, které kvasinkám svědčí. A vláknina z buněčných stěn podporuje růst zdravé střevní mikroflóry, která hraje při léčbě kvasinkových infekcí velmi důležitou roli.

Chlorela a nádorová onemocnění
Chlorela samozřejmě není žádný zázračný lék na rakovinu, protože není schopná zabíjet nádorové buňky. Díky tomu, že podporuje imunitu a vykazuje další příznivé vlastnosti, však může hrát určitou roli nejen v prevenci choroby, ale i v podpoře její léčby. Kromě toho je schopná organismu pomoci vyrovnat se s nepříjemnými vedlejšími efekty, kterými je léčba zhoubných nádorů proslulá.

Naše tělo je za normálních okolností obdařeno výkonným imunitním systémem, který je schopný potenciální rakovinné buňky rozpoznat a zničit (na těchto procesech se podílejí především tzv. makrofágy a T-buňky). Pokud je ale oslabeno, ať už v důsledku stresu, škodlivin z potravy a ovzduší, špatnou výživou či zvýšeným množstvím škodlivých volných radikálů, obranné procesy fungují hůř a riziko vzniku rakoviny stoupá. Chlorela je schopná přirozené mechanismy organismu výrazně posílit.

Řada výzkumů na toto téma proběhla zejména v Japonsku, kde na chlorelu zaměřili vědci pozornost již v době po výbuchu atomových bomb v Hirošimě a Nagasaki. Postupně například zjistili, že v těle stimuluje produkci interferonu, imunitního faktoru, který ukazuje schopnost těla bojovat s rakovinou. Kromě toho zvyšuje aktivitu makrofágů a T-buněk. Laboratorní studie naznačují, že obsažené glykoproteiny mají přímý protinádorový účinek.

Výzkumy na myších se zhoubnými nádory, kterým byly podávány léky používané při chemoterapii, ukázaly, že přídavek chlorely ve stravě pomáhá redukovat doprovodné infekce, zvyšuje délku přežití a snižuje riziko dalšího růstu nádoru.

Studie provedená na Medical College ve Virginii zase ověřovala účinky chlorely přímo na lidských dobrovolnících. Pacienti, kteří trpěli rozvinutou fází velmi agresivního a většinou smrtelného typu nádoru mozku, dostávali vedle běžné léčby také 20 g chlorely denně. Ačkoli se žádný z nich nevyléčil (to je možné jen tehdy, je-li terapie zahájena ve velmi časném stadiu nemoci), bylo u všech zaznamenáno výrazné zvýšení imunity. Ta je za normálních okolností protinádorovou léčbou potlačena, takže výrazně narůstá riziko infekcí. Pacienti užívající chlorelu však ve srovnání s kontrolní skupinou trpěli virózami a respi-račními infekcemi mnohem méně a také se celkově cítili silnější.

Vláknina z buněčných stěn chlorely je velmi důležitou součástí prevence vzniku nádorů tlustého střeva, které jsou druhým nejčastějším typem rakoviny.

Chlorela a obezita
Na rozdíl od své „kolegyně" spiruliny sice chlorela nepatří mezi typické prostředky podporující hubnutí, i ona má však v tomto směru pozitivní efekt. Díky vyváženému poměru živin například redukuje záchvaty „vlčího hladu". Tím, že zvyšuje odolnost těla vůči stresu, zase pomáhá osobám, které zvýšenou psychickou zátěž řeší přejídáním. Příznivou roli hraje i vysoký obsah vlákniny.

Chlorela a předčasné stárnutí
Každá buňka těla je vybavena schopností opravovat sama sebe, i když samozřejmě jen do určité míry poškození. Pokud tyto procesy správně fungují, tělo je schopné efektivně využívat živiny, vylučovat toxiny a bránit se nemocem. Podle dr. Benjamina Franka, autora uznávané diety pro dlouhověkost, při tom hrají klíčovou roli nukleové kyseliny, tedy DNA a RNA. Jak člověk stárne, obsah těchto látek v těle klesá, zpomalují se buněčné procesy, zhoršuje se funkce buněčných stěn a s tím i příjem živin a odvod odpadu. To vede k úbytku vitality a vytváří předpoklady ke vzniku chronických onemocnění.

Dostatečný příjem nukleových kyselin ve stravě může podle dr. Franka tyto negativní procesy výrazně zpomalit. DNA ani RNA z potravy sice nemůže tělo využít přímo, během trávení a vstřebávání však jejich součásti kombinuje s vitaminem B12, peptidy a polysacharidy a tím vytváří jakési „stavební bloky" pro opravu genetického materiálu. A jak už jsme uvedli, chlorela, konkrétně faktor CGF, je na nukleové kyseliny mimořádně bohatá.

Chlorela a srdce
Výzkumy výše zmíněného R. E. Merchanta rovněž ukázaly, že pravidelné užívání chlorely pomáhá snížit riziko vzniku srdečních chorob, redukuje krevní tlak a hladinu cholesterolu v krvi. Ve studii z roku 2001 tento vědec například podával po dobu dvou měsíců chlorelu 33 pacientům s vysokým diastolickým tlakem. Po této době u nich došlo k jeho snížení o 25 %. Jedním z důvodů je pravděpodobně i fakt, že řasa obsahuje omega-3-mastné kyseliny, které jsou známé ochranným účinkem proti srdečním chorobám. Roli však určitě hraje i to, že pomáhá tělu vyrovnat se se stresem. Výzkumy T. Hagesawy totiž ukázaly, že pokud se lidem vystaveným silnému stresu podává chlorela, dochází u nich k poklesu hladiny stresového hormonu kortizolu v krvi.

Výzkumy japonských vědců pod vedením H. Sansawy z roku 2007 zase ukazují pozitivní dopad užívání chlorely na hladinu cholesterolu. Badatelé krmili skupinu krys deset týdnů stravou s vysokým obsahem cholesterolu. Následkem toho se v jejich krvi prudce zvýšila hladina cholesterolu a beta lipoproteinů, které souvisejí s tvorbou aterosklerotických plátů v cévách. Poté, co zvířata začala dostávat chlorelu, došlo k poklesu hladiny cholesterolu, beta lipoproteinů i zastavení tvorby aterosklerotických usazenin.

Chlorela a trávení
Stejně jako u všech zelených potravin platí, že chlorela působí příznivě na celý trávicí systém - od chvíle, kdy vstoupí do úst, až do doby, kdy její nestrávené zbytky opouštějí tělo se stolicí. Přesto jsou její účinky v mnohém specifické.

Mechanismů, kterými chlorela zlepšuje zdraví trávicí soustavy, je hned několik.V první řadě obsahuje značné množství enzymů, které napomáhají trávení a vstřebávání živin. Chlorofyl nejen odstraňuje nepříjemné pachy (špatný dech se například zmírňuje již po několika dnech užívání), ale zároveň chrání a regeneruje buňky sliznice. Nestravitelná vláknina buněčných stěn zmírňuje zácpu a zlepšuje peri-staltiku. Chlorela je také výrazně alkalická, pomáhá tedy redukovat škodlivé překyselení, které je jednou z příčin vzniku například zubního kazu či zánětlivých procesů. A v neposlední řadě výrazně podporuje množení užitečných střevních bakterií, které jsou nejen nutné pro správný průběh trávicího procesu, ale zároveň potlačují množení bakterií škodlivých. Díky tomu chlorela pomáhá nejen zlepšit trávení a využití živin u zdravých osob, ale příznivě působí i při řadě zdravotních potíží.

Studie například naznačují, že užívání chlorely může hrát významnou roli v prevenci žaludečních vředů, zejména díky tomu, že působí příznivě na trávicí trakt, ale i na nervový systém a imunitu (na vzniku této nemoci se totiž podílí nejen stres, ale i infekce virem Helicobacter pylori).

Velmi slibné jsou výzkumy působení chlorely při ulcerativní kolitidě. Jde o velmi obtížně léčitelný zánět střevní sliznice, který se projevuje bolestmi břicha, průjmem a krví a hlenem ve stolici. Ve studii Medical College ve Virginii například prof. R. E. Merchant podával devíti pacientům s touto chorobou po dva měsíce denně 10 g chlorely v tabletách a 100 ml ve formě roztoku. Všichni zaznamenali zlepšení ve všech směrech (hlavně méně častý výskyt krve ve stolici a také zmírnění průjmů) a slibné byly i klinické testy: diagnostická metoda sigmoido-skopie ukázala zmírnění zánětu. Tzv. DAI index, který se používá pro zhodnocení aktivity nemoci, poklesl u zkoumaných osob z hodnoty 7,2 na 2,8, což znamená šedesátiprocentní zmírnění příznaků!

Často oceňovaným přínosem chlorely je působení proti zácpě. Ta je totiž vzhledem k nezdravé stravě a nedostatku pohybu v naší civilizaci velmi častým problémem. Chlorela pomáhá normalizovat nízkou aktivitu střeva třemi způsoby: dodáním vlákniny, podporou množení probiotických bakterií a obsahem CGF, který působí proti zánětům a poškození střevní sliznice.

Chlorela a zvířata
Beth M. Ley doporučuje ve své knize Chlorella, the Ultimate Gree Food užívání chlorely nejen lidem, ale i domácím mazlíčkům. Poukazuje na skutečnost, že zvláště kočky a psi instinktivně pojídají trávu, aby vyrovnali deficit živin, zejména minerálů a chlorofylu. Chlorela jim tyto látky dodává v potřebném množství, což má příznivý vliv například na svěděni, sníženou imunitu, alergie, problémy s klouby a zrakem, línání či nedostatek vitality.

JAK UŽÍVAT CHLORELU
Obvyklá doporučená dávka je 2-3 g denně, při akutních potížích je možné ji zdvojnásobit. Sportovcům někteří autoři doporučují až 10 g denně. Je možné ji brát kdykoli, nejlépe se vstřebává, když ji užijeme před jídlem. Chlorela je naprosto bezpečná, žádné vedlejší účinky nebyly zaznamenány. Mohou ji užívat nejen dospělí, ale i senioři a malé děti. Někdy bývá dokonce doporučována i kojencům na umělé výživě.

Na začátku užívání se však v některých případech mohou vyskytnout potíže vyplývající z mimořádných detoxikačních schopností řasy: nadýmání, nevolnost, zvýšená teplota a kožní projevy (ekzémy a vyrážky). Důvodem je, že toxiny, uvolněné z tkání a orgánů, jsou nyní v poměrně velké koncentraci přítomny ve střevech. Čím víc byl organismus zanesený, tím spíš se obtíže mohou objevit. Obvykle však ustanou v momentě, kdy je střevo vyčištěné (jsou-li tyto projevy mimořádně obtěžující, je možné přechodně snížit dávkování).

Stejně jako u jiných zelených potravin, i u chlorely je třeba mezi potravními doplňky dobře vybírat, protože i zde závisí kvalita produktu a obsah živin na podmínkách pěstování. Důležitý je opět zejména dostatek slunečního svitu, stejně jako velmi čistá voda s optimálním obsahem minerálních látek. S ohledem na možnou kontaminaci škodlivinami jednoznačně doporučujeme dát přednost ekologicky pěstovaným kulturám (tedy v kvalitě BIO). Velmi kvalitní chlorela pochází z Číny.

(z knihy Zelené potraviny od Marie Dallen. Vydáno se souhlasem nakladatelství Ratio Bona)

PRODUKTY CHLORELLA

Kniha Zelené potraviny ke koupi zde

Zelené potraviny – Chlorella - koupíte zde

Mladá pšenice

Mladý ječmen

Alfalfa

Multigreen (kombinaci zelených potravin)

Spirulina

© VITAMARE s.r.o. 2016