vitamare

×
 x 

košík je prázdný
Nákupní košíkkošík je prázdný

Kategorie e-shopu

ZDRAVÍ

Proč Španělé zakázali v 16. století pěstovat Amarant pod hrozbou trestu smrti?

Proč Španělé zakázali v 16. století pěstovat Amarant pod hrozbou trestu smrti?

Amarant, známý též jako laskavec nebo kiwicha, je rod, zahrnující něco kolem šedesáti druhů, z nich tři druhy - Amaranthus cruentus, Amaranthus hypochondriacus, Amaranthus caudatus, jsou pěstované pro potravinářské použití. Poslední dobou je velmi oblíbenou potravinovou složkou veganského či vegetariánského jídelníčku, ale nejenom jejich.

Neobsahuje lepek, takže je vhodný pro bezlepkové diety, obsahuje velké množství železa, takže je vhodný pro lidi, trpícími chudokrevností a doporučuje se i jako strava v těhotenství i jako výživná strava pro děti. Biologická hodnota bílkovin v amarantu je vyšší než u mléka, kukuřice i sóji.

Amarant je prastará obilnina, která se po staletí používala i díky velkému množství bílkovin, podobně jako dnes pšenice. Dorůstá do výšky přes 1 metr a má nezvykle dlouhá červená květenství. Jeho semena mají vysokou nutriční hodnotu a staly se oblíbeným doplňkem ve výživě sportovců. Je výborným zdrojem velmi kvalitních bílkovin, které se svým složením aminokyselin blíží, či je předčí, bílkovinám živočišného původu. Obsahuje vitaminy řady B, E a C, z minerálních látek mimo jiných hořčík, vápník, draslík či železo.

Semínka, která mají příjemnou, lehce ořechovou chuť se dají konzumovat přímo, mele se z nich mouka k výrobě různého pečiva, cukroví, palačinek, kaší, vyrábějí se z nich amarantové vločky, bývají častou součástí müsli směsí. V některých zemích se konzumují i listy amarantu, často se zde používají pro přípravu salátů. Chutnají jako jemný špenát. Konzumovat se dají i kořeny, které jsou sladké jako cukrová řepa, ale bývají dřevnaté, takže se konzumují jen výjimečně a nastrouhané. Jinde se Amarant využívá jako krmivo pro zvířata, kdy se svou kvalitou blíží vojtěšce. Některé druhy se používají pro výrobu barviv, kosmetických přípravků a dokonce i papíru. Amarant patří k teplomilným rostlinám, u nás mu vyhovují spíš humózní půdy, bohaté na živiny a nížinné, teplé a sušší klima.

Amarant patří mezi nejstarší pěstované plodiny v historii lidstva. Byl kultivovaný kulturou Coxcatlan v Tehuacán (v Mexiku), semena byla nalezena v 9000 let starých hrobech. Aztékové, Inkové i Mayové používali amarant stejně jako quinou či kukuřici jako jednu ze základních potravin. Původ amarantu je tedy v Americe, téměř všechny druhy vyskytující se v Evropě byly zavedeny až v posledních dvou stoletích, i když jej Evropa znala již mnohem dříve. Všechny druhy milují teplé, na živiny bohaté půdy. Vzhledem k tomu, že vyžadují vyšší teploty pro vyklíčení, vysazují se v pozdním období, podobně jako zelenina či kukuřice. Často se vysazuje mezi vinicemi.

A proč se v Evropě rozšířil až v tak pozdní době? Aztékové amarant používali k náboženským obřadům, pohřebním obřadům, ale i obřadům, při kterých tekla lidská krev. Nazývali jej "zlatem Inků" Španělé proto v 16. století amarant zakázali pěstovat a to dokonce pod hrozbou trestu smrti. Mimochodem toto španělské opatření mělo v Americe za důsledek hladomor, který postihnul a zabil miliony indiánů.

No a na závěr perlička - spíš úsměvná, i když... na každém šprochu, pravdy trochu... O ruském caru Petru I se tvrdilo, že když zakázal ve své době pěstování laskavce, neboli amarantu, který byl hlavní surovinou pro výrobu chleba, způsobil tím zničení dlouhověkosti, která prý byla charakteristická pro tehdejší Rusy. Jestli se inspiroval zákazem Španělů nebo to bylo kvůli omlazení populace, to nevíme.

Každopádně amarant (amaranth, laskavec, kiwicha, huauhtli), o kterém indiáni tvrdili, že chrání lidské duše, patří mezi velmi zdravé potraviny. Některé výzkumy hlásí do světa protinádorové účinky, pozitivní vliv na játra a žlučník, amarant je zdrojem minerálů, vitamínů, aminokyselin a dalších antioxidantů, je vhodný pro konzumenty s vysokým krevním tlakem, podporuje imunitu, snižuje hladinu škodlivého cholesterolu v krvi, pro obsah kvalitní vlákniny je balzámem pro střevní aparát.

PRODUKTY S AMARANTEM ZDE

© VITAMARE s.r.o. 2016