Kategorie e-shopu

Nejprodávanější v kategorii

Zázvorovník lékařský je vytrvalá, víceletá, tropická bylina dorůstající do výšky 1 m. Zázvor pochází z tropů, původem pravděpodobně z Jižní a Střední Asie. Dnes se pěstuje hlavně v Indii, Indonésii, Japonsku, Číně a Austrálii. Užívanou částí zázvoru je rozvětvený, dužnatý oddenek, nazývaný též závorovým kořenem. Používá se oloupaný, čerstvě, jemně nastrouhaný, nebo sušený, mletý na prášek. Kořen se rovněž nakládá, kanduje a připravuje se z něj olej a esence. Chuť zázvoru je kořenitá, ovocná, aromatická s nádechem citrónu.

Obsahuje: Zázvorovník je základní bylina tradičního ajurvédského lékařství, obsahuje těkavé silice obsahující, cineol, borneolu, zingiberen, kamfen, citral, bisabolen, dále pryskyřice a éterické oleje. Štiplavá ostrost je způsobena látkami zvanými gingeroly, které mají též terapeutické vlastnosti.

Užití: Zázvor je rostlina nejen do kuchyně, ale hlavně i k léčení těla. Stimuluje krevní oběh, povzbuzuje chuť k jídlu, zmírňuje nadýmání a střevní a žaludeční koliky, má antiseptický, protihorečnatý, protizánětlivý, stimulující účinky. Navozuje pocení, odbourává tuk, snižuje hladinu cholesterolu v krvi. Je pálivý, horký a vysušující, je zkrátka velmi zdravý, protože napomáhá rozvoji energie. Snižuje hladinu cholesterolu v krvi a v játrech a zvyšuje produkci žluče. Strouhaný a zalitý vodou se popíjí jako čaj, rozemletý a vmíchaný do mastí jako hojivá mast. Jako horký a vysušující je vhodný při nachlazení, při katarech dýchacích cest, podává se při nedokonalé periferní cirkulaci krve projevující se chladnými končetinami a jako stimulační prostředek oběhu při plicních infekcích, přikládá se na omrzliny, je vhodný při nízkém krevním tlaku a závratích. Není ale vhodný při vysokém krevním tlaku. Všichni zimomřiví by měli zázvoru užívat ve formě nálevu, koupelí nebo obkladů. Pomáhá při artritidě a revmatismu, při melancholii a depresích. Doporučuje se žvýkat oddenek při nevolnosti v letadle nebo v autě, osvědčil se i při nevolnostech v prvních měsících těhotenství. V masti se používá jako náplast na bolestivá kolena, přikládá se ještě teplý a nechá se působit přes noc. Užívá se ve formě tinktury, nálevu, masti nebo v prášku. V kuchyni se zázvor se hodí skoro do všech jídel, do omáček, luštěninových pokrmů, k drůbeži, k rybám i mořským plodům a do špenátu. Mletý se přidává do perníčků do jablečných kompotů, ovocných salátů a dezertů.

Domácí zázvorový sirup
Ingredience: 100 g zázvorového kořene, ½ l vody, 1 kg cukru. Postup: Čerstvý zázvor omyjeme, nakrájíme na tenké plátky, přidáme vodu, cukr a za stálého míchání vaříme asi 15 minut. Poté stáhneme z ohně a necháme louhovat dalších 15 minut. Poté sirup scedíme a naplníme do lahví. Vyvařený zázvor můžete nechat usušit, jako kandovaný můžeme cucat nebo ho lze přidávat do salátů. Sirup chutná i dětem.

Zázvorový čaj jako prevence a na hubnutí
Čaj připravíme zalitím půl lžičky mletého zázvoru čtvrt litrem vřelé vody. Necháme louhovat a po 5 minutách čaj scedíme a po mírném vychladnutí přidáme lžičku medu a čerstvou citrónovou šťávu. Užíváním čaje se preventivně ochráníte proti chřipkám, nachlazení, bolestem hlavy i žaludečním a cestovním nevolnostem. Podpoříte trávení a odbourávání tuků.

Zajímavosti: Zázvor je jako koření a léčivka užíván již po staletí. Poslední vědecké průzkumy zjistili, že ke zmírnění nevolnosti je nejlepší použít jen malé množství této byliny a to 0,5 – 1 g. Nyní se ukazuje, že může být pomocí i pro onkologické pacienty a pro záněty ve střevech.

produkty se zázvorem