Kategorie e-shopu

Nejprodávanější v kategorii

Ředkev černá setá - Raphanus nigra

Jednoletá až dvouletá bylina pocházející pravděpodobně z Asie a Egypta, roste však i v Číně a v Japonsku. Má přímou lodyhu, mírně srstnatou s masitou hlízou, kulatou až vřetenovitou, barvy černé až šedivé, chuti velmi štiplavé. Listy má široce peřenolaločné. Kvete bíle až narůžověle s fialovými žilkami od června do srpna. Dobrá ředkev hlavně pro medicinální užití má býti vyvinutá, černá zevně beze skvrn, uvnitř bílá šťavnatá s ostrou vůni a chutí. Leží-li dlouho na vzduchu, chuť ztrácí. U nás se hojně pěstuje na zahradách jako zelenina. Vyzrálý kořen se sbírá při jarní nebo podzimní sklizni. K získání šťávy se kořen oloupe, rozstrouhá a vylisuje. Kořen byliny obsahuje účinné látky jako hořčinnou silici „rafamol“ s organicky vázanou sírou, minerální látky, železo, draslík, sodík, hořčík a uhlík, fytoncidní látky a vitamín C. Léčivé působení se hlavně využívá pro podporu vylučování zluče a trávicích šťáv, je výborným preventivním prostředkem proti tvorbě močových a ledvinových kamenů a napomáhá k jejich rozpuštění a při žaludeční dyspepsii. Příznivě ovlivňuje funkci ledvin a močového měchyře. Šťáva z kořene se využívá při kašli a reumatismu a pro svoje antibakteriální vlastnosti, též při nachlazení a některých druhů alergií. Čistí játra, plíce a žaludek. Povzbuzuje svalovinu tenkého střeva, urychluje proces trávení, příznivě ovlivňuje floru tenkého střeva a ničí škodlivé bakterie. Šťávu se nedoporučuje užívat delší dobu nebo vyšší dávky hlavně při srdečních, žlučníkových, jaterních poruchách a vředového onemocnění žaludku a dvanácterníku.
Podává se 100 až 150g šťávy denně po dobu 4 - 5 dnů a potom se užívání na 2 - 3 dny přeruší. Chuť šťávy lze korigovat solí a cukrem.