Kategorie e-shopu

Nejprodávanější v kategorii

Pupalka, lidově též nazývána noční svíce, je dvouletá, až 2 m vysoká bylina, která v prvním roce vyhání pouze přízemní listovou růžici, teprve ve druhém roce vyrůstá kvetoucí, jednoduchá nebo nahoře větvěná lodyha, vzpřímená, chlupatá, dole často červeně skvrnitá, nahoře slabě hranatá. Lodyžní listy protáhle vejčité, zubaté až téměř celokrajné, chlupaté, obvykle s červenou střední žilkou, dole zúžené v řapík. Kališní lístky zelené, kopinaté nazpět ohnuté, korunní mělce vykrojené, bledě žluté.

Tobolky čárkovité, plstnaté, obsahují až 300 semen. Kvete vonnými, zlatými květy od června do září. Květy se otvírají večer okolo 18. hodiny a asi po 24 hodinách se zavírají. Květy jsou vonné zejména v noci a také je opylují je především noční motýli. Nejprve dozrávají prašníky, blizna je schopna oplodnění teprve k večeru dalšího dne. Roste ve štěrkové a stěrkopísčité půdě v lomech, na březích vod, podél silnic,  rumišť a náspů. Pochází patrně z Ameriky a Dálného východu, u nás roste roztroušeně až hojně od nížin do podhorských oblastí. Sbírá se zejména semeno, z něhož se lisují esenciální mastné kyseliny.

Obsahuje: Nejúčinnější z esenciálních mastných kyselin je zejména kyselina gama-linolenová, dihomo-gama-linolenová, linolová a olejová. Tyto sloučeniny jsou součástí fosfolipidů, které jsou stavebními jednotkami buněčných membrán, a zároveň jsou výchozími látkami prostaglandiny, podílející se na imunologických a jiných funkcích např. jsou výhodné ke zklidnění hyperreaktivníclah dětí a má schopnost aktivovat nevyužitý tělesný tuk a spaluje tak přebytečné kalorie, současně zlepšuje vylučování sodíku z organismu k čemuž spotřebuje až 20 % tělesné energie což dohromady napomáhá k hubnutí.

Užití: Pupalkový olej je v posledních letech považován za velmi účinný potravní doplněk, jenž může příznivě řadu nemocí. Pravidelné užívání pupalkového oleje vylepšuje kvalitu vlasů a nehtů, pomáhá udržet mladistvý vzhled pokožky. Léčí premenstruační syndrom, bolestivou menstruací s depresemi a bolestmi hlavy,  oční chronické záněty, působí hojivě na rány, bez jizev a ulevuje při dechových obtížích astmatu. Dlouhodobé užívání oleje snižuje náchylnost organismu k alergickým reakcím, s velkým úspěchem léčí ekzémy, i atopický a to celkově i místně, dokáže příznivě ovlivnit i průběh lupenky a zastavit její rozsah. Pomáhá u těžších forem akné vyčistit pleť a zmírnit její projevy, preventivně se osvědčil v oblasti cévních chorob, snižuje hladinu cholesterolu a krevní tlak a zároveň snižuje srážlivost krve. Kladného účinku pupalkového oleje bylo dosaženo i při léčbě roztroušené sklerózy, preventivně se osvědčil v oblasti cévních chorob, při prevenci např. anginy pectoris, ischemie myokardu či náhlých mozkových příhod a zvyšuje i obranyschopnost organismu a odolnost vůči stresům, snižuje bolesti artrotických kloubů a při revmatismu a léčí stavy kocoviny. Ve vyšším věku příznivě ovlivňuje zrak a sluch.

U citlivých jedinců při použití oleje je vhodné nejprve udělat malý test na zdravé kůži. Kápneme kapku oleje na zdravou kůži, jemně rozetřeme a počkáme, zda se nedostaví reakce.

Užívat pupalkový olej se doporučuje především při problémech pokožky, vyvolaných nepříznivými atmosférickými podmínkami, nesprávným používáním kosmetických přípravku anebo alergiemi a záněty.

pupalka - produkty