Kategorie e-shopu

Nejprodávanější v kategorii

Oves setý - Avena sativa je nejrozšířenější druh ovsa, který se svými specifickými vlastnostmi podporuje a upevňuje naše zdraví. Oves se pěstuje se hlavně pro zrno, které slouží k výrobě základních potravinových složek jako ovesných vloček, krupice, či se mele na mouku nebo se ze zrna vyrábí ovesné pivo.

Dále se využívá se v krmivářském odvětví, zejména je ceněno jako nezralý porost vysoce hodnotný pro koně. Oves je jednoletá kulturní tráva z čeledi lipnicovitých s 150 cm vysokým a hladkým stéblem. Převislé květy kvetou v červnu a červenci, skládají rozevřenou latu a klásky jsou kvoukvěté. Plodem je obilka. Zrno obsahuje hlavně sacharidy, vlákniny, bílkoviny, tuk a minerální látky. Získává pokosením v době zralosti, výmlatem a dosušením.

Obsahuje
Nať obsahuje hlavně rozpustné složené cukry, saponiny, flavonoidy, pektin, karoten, křemičitou kyselinu a nebílkovinné aminokyseliny. Plody obsahují škrob, rozpustné složené cukry, bílkoviny, steroidy, saponiny, olej a vitaminy skupiny B, zinek železo a kalcium.
Ovesné zrno obsahuje saponiny, škrob, bílkoviny, glikosydy jako avenin, vanilosid a řadu látek, vitamínů a minerálů, které jsou důležité pro zdravou činnost lidského organizmu. Ovesné vločky jsou bohaté na železo, lecitin, vápník, hořčík a fosfor a pro obsah glukokinů pomáhají při cukrovce.
 
Užití
Tradičně je nať používána při akutních nebo chronických stavech úzkosti, při ztrátě napětí stěny močového měchýře snižuje hladinu kyseliny močové, pomáhá při dně, ledvinových bolestech, nervozitě, revmatismu, nespavosti, stresu, při onemocněních kůže, atopickém ekzému a chrání jaterní tkáň před toxiny. Plod či obilka je užíván především v homeopatii a je doporučován při potížích v zažívacím traktu, při zácpě, žlučníkových a ledvinových obtížích, cukrovce, revmatismu, jako obklad při dechových a hlasivkových potížích a působí na snížení hladiny cholesterolu. Plod se užívá jako dietetikum, metabolikum a sedativum, používá se jako výživný prostředek, při stavech vyčerpání a nervové slabosti, snižuje činnost štítné žlázy a zmírňuje předráždění. V lidovém léčitelství se zrna vařená v medu používají při dyspepsii, proti obstipacii a zevně při svrabu.Oves se nesmí konzumovat při bezlepkové dietě!
Příbuzný druh Avena Rhealba - bílý oves, zrno je bezplušnaté a výtažek obsahuje antioxidanty, bílkoviny, lipidy, škroby, fenoly a polyfenolické látky. Vědecké studie prokázaly velmi dobré výsledky v ovlivnění mediátorů zánětu. Byl patentován a úspěšně se využívá v lokálních přípravcích, které pomáhají zklidnit pokožku pacientů s atopickou dermatitidou.
 
Ovesná koupel pro zdravou pokožku a krásnou pleť
Za dob našich předků se ovesná sláma povařila a výluh se přidával do koupelí, zjistili, že má blahodárný vliv na pokožku, účině zklidňuje, působí proti zánětům i alergiím a celkově posiluje náš organismus. Léčivé látky a vitamíny pronikají kůží do organizmu a významně tak ovlivňují jeho stav a podporují zdraví pokožky. Oves obecně sloužil našim předkům jako léčivo. Z rozdrcených zrn se pil čaj, výluhy se přidávaly do koupelí novorozeňat, aby jejich kůže byla zdravá a hebká. Dnes víme, že zklidňuje svědění kůže. působí blahodárně na atopický ekzém a jiné dermatitidy. Oves obsahuje mnoho minerálů, má vysoký obsah vitaminů skupiny B, které jsou nezbytné pro nervový systém a vnitřně pak i pro krvetvorbu, zinek, který je pro pevnou a zdravou pokožku nezbytný, protože působí proti ekzémům. Ovesná koupel se osvědčuje také při revmatu, ischiasu či ústřelu. Ocení jej lidé mnoha profesí, kteří nadměrně namáhají pokožku, například častým namáčením do vody nebo různých roztoků, lidé s přecitlivělou kůží a maminky dětí s nepříjemnými ekzémy.
 
Obvyklá dávka na čaj: Nať 3 g povařit (5 minut) ve 250 ml vody a po zchladnutí scedit, 2-3x denně naposledy krátce před spaním.