Máta peprná (Mentha piperita L.) je vytrvalá, mrazuvzdorná 40 až 80 cm vysoká bylina s nadzemními plazivými výběžky. Lodyha lysá nebo roztroušeně chlupatá, 4hranná. Listy vstřícné, úzce vejčité až podlouhlé, špičaté, řapíkaté, zubaté.

Květy vyrůstají z paždí listů, koruna světle růžová až světle fialová. Máta je vypěstovaný kříženec divoce rostoucích druhů mát, zejména máty vodné, klasnaté a dlouholisté. Pěstuje se v několika kulturních odrůdách a nejlépe se jí daří v lehčích humózních půdách s dostatkem vláhy a světla v teplejších chráněných polohách. Pro farmaceutické účely jsou vhodné jen odrůdy, které mají typické složení silice s mentolovou příchutí. Sbírají se listy, bohatě olistěná nať, doba sběru je v červenu až v červenci nebo kvetoucí nať několikrát do roka vždy před rozkvětem.

Obsahuje: Máta má silné aroma, které způsobuje především menthol. Listy máty obsahují silici s hlavními složkami mentholem, 50% obsahu všech silic, menthonem, menthofuranem, sabinem, piperitonem,  dále ttříslovin, hořčiny a flavonoidy.
Užití: Máta tlumí a odstraňuje křeče zvláště v zažívacím ústrojí, celkově stimuluje trávení, podporuje chuť k jídlu, působí proti nadýmání, upravuje činnost žlučníku apod. Má i osvěžující a protizánětlivé účinky. Příznivě působí na nervovou soustavu, neboť silice potlačuje citlivost nervových zakončení, ovlivňuje činnost slinivky břišní a žlučníku, mírně snižuje krevní tlak, inhalace jejích par je výborným prostředkem při zánětlivých chorobách dýchacích cest. Preventivně lze máty použít zejména u chorob žlučníkových a jaterních. Nejčastěji se používá ve formě nálevu ze samotné drogy nebo v čajových směsích. Mátová silice se používá také jako kloktadlo, k inhalacím při zánětech hrtanu a průdušek, zevně ke koupelím při revmatismu a kožních vyrážkách. Mentol bývá součástí protirevmatických a osvěžujících mastí a mazání, dále je v kosmetice nezbytnou surovinou pro výrobu zubních past, ústních vod a různých krémů. Dodává jim příjemnou vůni a při styku s pokožkou chladivý pocit. Přiložené rozmačkané listí zahání bolest hlavy, hojí také bodnutí včel neb vos. Utřené listí, přindáme-li k nosu, čistí a sílí mozek a působí dobře při mdlobách. Máta peprná je užitečná v kombinaci s dalšími léčivkami. Posiluje preventivní působení lipového čaje, dohromady se saturejkou pomáhá při impotenci a frigiditě a s rozmarýnem zlepšuje tělesnou i duševní kondici.
Máta by se nikdy neměla podávat dlouhodobě a v nadměrných dávkách. Zcela kontraindikována je u osob alergických na methol a u nemluvňat!

Zajímavosti: Mátu znali už Staří Egypťané a Japonci se již celých dva tisíce let neobejdou bez mentolu, který získavají ze silice této rostliny. V balkánských zemí patří neodmyslitelně ke skopovému masu Mátu můžeme použít samotnou nebo ve směsích se šalvějí, yzopem, saturejkou, libečkem estragonem aj. Čerstvou mátu můžeme přidat do nádivek, smetanových sýrů, tvarohových pomazánek, libanonského jogurtu, k dušené zelenině (kapusta, mrkev, hrách, pórek) a začlenit ji do bylinkových marinád. V arabských zemích je oblíbený povzbuzující zelený čas s příměsí asi 5% máty, u nás se prodává pod názvem Tuareg.

PRODUKTY Z MÁTY