Sezamové semínko černé Sunfood 100g

Složením je Sezam určen k prevenci a léčbě mnohých nemocí například: osteoporóza, chudokrevnost, při depresích a neurózách, při nemocích srdce a cév, očí, vlasů, kůže, nechtů, ale i v těhotenství, či pro zvýšení metabolismu a imunity. Z poh
Prodejní cena se slevou
CENA (S DPH): 46,00 Kč
Prodejní cena bez DPH40,00 Kč
Sleva
Hodnota DPH6,00 Kč
Dostupnost: Skladem

Složením je Sezam určen k prevenci a léčbě mnohých nemocí například: osteoporóza, chudokrevnost, při depresích a neurózách, při nemocích srdce a cév, očí, vlasů, kůže, nechtů, ale i v těhotenství, či pro zvýšení metabolismu a imunity.

Tradiční užití:
Sezam, dvoumilimetrové semínko je pro obyvatele východu nejstarším kořením na světě a velkou léčivkou. Z pohledu tradiční čínské medicíny má vztah k ledvinám, játrům, slezině - slinivce a plicím. Ovlivňuje kvalitu kostní tkáně, tvorbu krve, plodnost, ale i kvalitu vlasů. Pro jeho "chladivý" účinek by ho měli konzumovat také lidé "horkokrevní" - nadměrně se potící, hyperaktivní, se sklonem k vysokému tlaku, srdečním onemocněním a mozkovým příhodám.

Obsahuje nejdůležitější látky : 20% bílkovin, 50% rostlinných olejů, 16%sacharidů a 9% vlákniny. Z vitaminů jsou to tiamín(B1) - 1 mg, riboflavín(B2) - 0,25mg, niacín(B3) - 5mg, karoteny. Z minerálních látek: vápník 500 - 1500 mg, hořčík - 350 mg, železo - 10 mg, zinek - 10 mg, draslík - 410 mg, fosfor - 890 mg.

Užití v kuchyni:
Nejepší je konzumace přírodního - neloupaného (černého) sezamu, nebotˇ právě slupka semínka obsahuje nejvíce minerálů a vitaminů.

Sezam je vynikající zobání na chuť, jako sypání na pečivo, gomasio (makrobiotická solící směs), zdravé sušenky pro děti, či k přípravě na obrácené suši, nepostradatelná ingredience vhodná pro výrobu omáček, dresinků, polévek, jako přídavek do salátů, müsli a mnoha dalších zdravých pokrmů.

Recept na Gomasio: 16 lžiček semínek (mohou být i jiná než sezam, ale sezam je základ), 8 lžiček soli. Semínka opražíme nasucho na pánvi, až začnou praskat. Poté hned odstavíme ze zdroje tepla. Jednu pětinu celých semínek odděláme a zbytek utřeme se solí v hmoždíři najemno. Tento krok je velmi důležitý, protože práve při tření semínek se solí vzniká chemická reakce, kdy sůl reaguje s olejem ze semínek a mění se tak na mnohem příznivější pro lidský organismus. S gomasiem můžete solit úplně všechno. Navíc tento způsob solení napomáhá odvykání od nadměrného solení.