
Kakao navozuje dobrou náladu, pocity štěstí a spokojenosti.
Kakao je nejbohatší plodinou na antioxidanty. Jejich množství je klasifikováno tzv. ORAC jednotkami – kakao jich obsahuje více než 500 (např. u nás na antioxidanty bohaté borůvky obsahují cca 50 ORAC). V kakau jsou zastoupeny v podobě polyfenolů, katechinů a epikatechinů.
Kakao obsahuje nenasycené mastné kyseliny omega 6, které jsou však v čokoládách pražením znehodnoceny na zdraví škodlivé transmastné kyseliny.
Kakao rovněž obsahuje řadu minerálů a vitamínů. Je zdrojem hořčíku, železa, síry, chromu, manganu, zinku a mědi.
Použití: Podle Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1924/2006 nesmíme podávat žádné informace, které obsahují zdravotní tvrzení.
Způsob použití:
Přidejte do müsli, dezertů, jogurtů, ranních cereálií, apod. Truffels s kakaovými boby a goji: 1 lžička kakaových bobů, 1 lžička goji, 1 lžička kokosového oleje, 1 lžička karobového prášku, 4 mandle, 5 datlí. Vše společně nasekejte v robotu na hrubou směs, která půjde tvarovat. Vytvořte truffles. Servírujte na talíři posypané karobovým práškem. Dobrou chuť!
Nutriční hodnoty ve 100 g:
Energie 241 kcal/1006 kJ
Proteiny 19,50 g
Tuky 17 g
Sacharidy 48 g
Vláknina 7 g