Kategorie e-shopu

Wiberg Exquisite Nepal-Kardamom violett, celý, handverl. Wildernte 140g/ 470ml, 140g

Svěží a kořeněná po eukalyptu a citronu, na patře, je jeho vůně eukalyptová se směsi mentolu, čerstvější než černý kardamom,
Prodejní cena se slevou
CENA (S DPH): 1403,00 Kč
Prodejní cena bez DPH1220,00 Kč
Sleva
Hodnota DPH183,00 Kč
Dostupnost: 1 - 3 dny

Fialový kardamom je sklízen a dále upravován složitým způsobem na východě Nepálu, ručně řezaný a sušený se ve speciálním zařízení pro sušení bez kouře. Bezdýmé sušení udržuje kardamom fialový a zachovává si původní chuť.

Fialový kardamom má čerstvější aroma než černý kardamom, suší se nad ohněm. Na patře, je jeho vůně eukalyptová se směsi mentolu.

Použití: Pro vydatné pokrmy z masa, ryb, polévek, kari jídel a vydatných polévek.

Znám je především ve východní kuchyni, kde je součástí kari koření, používá se do nápojů, zeleninových i sladkých pokrmů, včetně cukroví. Rovněž je výborný do nejrůznějších omáček a salátů, uzenin i masa, mletého i přírodního. I malinká špetka kardamomu dodá potravinám na chuti. Při pečení se hodí do perníků, marcipánových moučníků, ale i do džemů a kompotů. Ale pokud si chcete skutečně pochutnat, zkuste si špetku kardamomu přidat do kávy k prohloubení její chuti. Nyní patří mezi jedno z nejdražších (konkrétně třetí nejdražší) dovážených koření u nás.

Složení: fialový kardamom (Amomum subulatum).
Skladujte v chladu, suchu a chráněné před světlem.
Charakteristika: Není třeba uvádět žádné nutriční hodnoty.

Obsah: 140 g

Rozlišujeme mezi zeleným kardamomem (Elletaria cardamomum) a černým, bílým nebo fialovým kardamomem (Amomum subulatum), jehož zrna jsou větší a vůně naprosto odlišné.

Černý kardamom, neboli amomum subulatum, pochází ze severu indického poloostrova, z himalájských oblastí. Navzdory silnějším zrnům je jeho robustní vůně omezenější než u zeleného kardamomu. V závislosti na tom, jakou techniku ​​sušení používáte, získáte dvě různá koření.

Zelený kardamom má velmi silnou vůni citronu a kafru, zatímco černá dodává kouřovo-mátovou vůním . Fialový kardamom se vyznačuje ovocnými vůněmi a eukalyptovými tóny.

Bílý kardamom je vybělený zelený kardamom, pro vyniknutí citrónovo-pepřové vůně. Používá se k ochucení dušeného masa, dortů, klobás a omáček.

V Nepálu je běžné gesto pohostinnosti nabídnout černý kardamomový podložka pro žvýkání na konci jídla. Známý pro jeho zažívací vlastnosti Hnědý kardamom, stejně jako zelený, se používá všude, zejménana  červené maso, kde jedna nebo dvě kapsle (nebo lusky) postačují k vylepšení jídla.

Používají se pouze semena z rozloupnuté tobolky – celá i podrcená, a to jak v potravinářství, tak v lékařství. Typická vůně se využívá ale i v tabákovém průmyslu a také při výrobě likérů a parfémů. Kardamomová semena obsahují bílkoviny, tuky, škroby, terpeny, karboxylové kyseliny, thiamin, riboflavin a niacin.
Terapeutické účinky kardamomu jsou jak rozmanité, tak i působivé.