Bazalka thajská Hung Oue 100g
Čerstvá Bazalka thajská (Ocimum basilicum var. thyrsiflora)
Thajská bazalka je kultivarem bazalky pravé, přičemž její rostlina je od běžné bazalky dosti odlišná.
Aroma a chuť thajské bazalky je vzhledem k odlišnému siličnému složení také zcela jiná a pro nás exotická. Její vůně připomíná anýz a chuť je mírně štiplavá a peprná.
Thajská bazalka má nezastupitelné místo téměř ve všech asijských kuchyních. Najdeme ji zejména v thajských, vietnamských, laoských a kambodžských specialitách.
Tato varieta bazalky byla vyšlechtěna tak, aby její aroma odolávalo vyšším teplotám při přípravě pokrmu. Přestože se ale přidává do jídla během vaření, nelze si představovat, že toto aroma vydrží věčně. Vyplývá to i z povahy asijských kuchyní, které omezují dobu přípravy na minimum. Proto použití thajské bazalky nemůžeme doporučit například do vývarů, dlouhého pečení a podobných tepelně náročných úprav. Hodí se zejména do masových a zeleninových směsí připravovaných na pánvi wok, do marinád, asijských polévek a rybích pokrmů. Zpravidla se používá v kombinaci s česnekem, čerstvými chilli papričkami, rybí omáčkou a kari všech barev.
Ani tento kultivar, stejně jako obyčejná bazalka, se nedá skladovat v lednici příliš dlouho. Vlastnosti anýzové bazalky se zachovávají i při sušení, a proto se v Thajsku suší a exportuje. Při vaření se sušenou bazalkou se doporučuje ji nejprve namočit a teprve potom přidat do jídla.
Další názvy: Anýzová bazalka, Thai basil, Oriental basil, Asian basil, Bai Horapa, Bai Ghaprow
Země původu: Thajsko
Balení: 100 g