TITULNÍ STRANA   |   OBCHODNÍ PODMÍNKY   |   JAK NAKUPOVAT   |   KONTAKTY   |   NA SLOVENSKO   |   POŠTOVNÉ   |   JAK NAJÍT CO HLEDÁTE   |   FAQ   |   OSOBNÍ ODBĚR    
Home PLODY Mochyně peruánská - Physalis Peruviana 100g
Nákupní košík
VirtueMart
Váš košík je prázdný

Hledejte v e-shopu

Hledejte v článcích
Zboží podle výrobců


Měna

Nejnovější články



TRADIČNÍ ČÍNSKÁ MEDICÍNA

VÝZKUMY

SUPERFOODS A ZELENÉ POTRAVINY

VITAMÍNY, MINERÁLY A JINÉ DOPLŇKY

RADY A ZAJÍMAVOSTI

NÁZORY A ZAMYŠLENÍ

HERBÁŘ

NEMOCE

O BYLINÁCH

KOSMETIKA

LÉČIVÉ HOUBY V KOSTCE

Tiske-mail
PLODY arrow Mochyně peruánská - Physalis Peruviana 100g


Mochyně peruánská - Physalis Peruviana 100g
Zobrazit v plné velikosti


Mochyně peruánská - Physalis Peruviana 100g

SALVIA PARADISE
79,00 Kč (včetně DPH 15 %)


Mochyně peruánská nejvyšší kvality (občas se dají koupit v hypermarketech - kvalitou a chutí ale jen těžko srovnatelné). Plody mochyně - Goldenberries mají příjemně ovocitou chuť, rozlévající se po celém jazyce. Trochu připomíná pomeranče a limetky, přičemž voní po karamelu. Mochyně peruánská - goldenberries má vysoký obsah vitamínu C a je též uznávaným zdrojem rutinu a vitamínu A.  Navíc má mochyně velice nízký glykemický idex a je tak zdravou chutnou sladkostí.

 

Účinky: Podle Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1924/2006 nesmíme podávat žádné informace, které obsahují zdravotní tvrzení.



Použití: Mochyni peruánskou používáme jako superfood, tzn. jako doplněk stravy výrazně přispívající ke kvalitě života. Samozřejmě je to ovocná pochoutka, kterou díky svojí přírodní podstatě lze konzumovat prakticky neomezeně - tělo přijme pouze nezbytné látky, zbytek vyloučí. Pro její ochranný a antioxidační účinek užíváme od 10 g do 40 g denně. Lépe rozdělit na 2 - 3 dávky vždy po jídle jako zdravý zákusek.


Dostupnost

Dodáváme během:

SKLADEM







OŘECHY

SEMENA

OVOCE

OVOCE MRAZEM SUŠENÉ

ZELENINA

ZELENINA MRAZEM SUŠENÁ

PLODY V ČOKOLÁDĚ

SMĚSI

KŮRA

PRÁŠEK Z PLODŮ

V TABLETÁCH A KAPSLÍCH

NÁPOJE A ŠŤÁVY

World's Top Web Hosting providers awarded and reviewed. Find a reliable green hosting service, read greengeeks review
PŘIHLÁŠENÍ





OTEVÍRACÍ DOBA

OTEVÍRACÍ DOBA
V PROVOZOVNĚ

Na Dolinách 41
, Praha 4

pondělí - pátek
9.00 - 18.00

lze platit i bankovní kartou

Facebook
Počet návštěvníků
Právě připojeni - hostů: 281 
Nejprodávanější TOP100
01 Graviola - Anona extrakt 60 kapslí
02 Šungit drť aktivátor vody 10-50mm 1g )5kg, 10kg ...)
03 Kustovnice čínská GOJI - Lycium chinense 1kg
04 Graviola - anona list 40g
05 Kotvičník zemní (Tribulus terrestris) prášek 100g
06 CORDYCEPS - HOUSENICE ČÍNSKÁ - MRL 90 tablet á 750mg
07 DRAČÍ KREV - KAPKY 50ml
08 Meruňková jadérka hořká persiko 100g
09 Graviola - anona list 1000g
10 Maqui berry – Aristotelia chilensis - plod mletý 100g
11 Mladý zelený ječmen Salvia Paradise - 100g
12 Kustovnice čínská GOJI - Lycium chinense 250g
13 JAVOROVÉ LÍZÁTKO KULATÉ 8 g
14 Guarana mletá - Paullinia cupana 100g
15 QUICK DREN - Odvodňující a detoxikační 60cps.
16 REISHI - LESKLOKORKA, GANODERMA, MRL 90 tablet á 750mg
17 Matcha tea jedna porce
18 Slzovka - Coicis semen - Jobovy slzy - shengyiren 100g
19 Graviola Anona mletá 100g
20 Matcha tea 60g, 30 x 2g
21 Čínský strom štěstí - Paulovnia plstnatá - semena 50 ks
22 TL29.9-3969 kanggu zengsheng pian (tablety)
23 Konopná semena loupaná 500 g
24 Maca prášek (Lepidium meyenii) 250g
25 Rdesno mnohokvěté - kořen mletý 150g
26 KOKOSOVÁ VODA 330ml
27 VitaHarmony RYBÍ OLEJ OMEGA 3 1000mg XXL 150 tobolek
28 Kakaové boby nepražené celé neloupané Peru 100g
29 KŮRA MANDARINKY - kvalita A - chenpi 20g
30 YBE KRÉM REGENERAČNÍ
31 Acai berry - Assai - Euterpe Oleracea prášek 100g
32 Hřejivé uvolnění - bylinná náplast Tianhe zhuifeng gao
33 REISHI - GANODERMA - MycoMedica 90 kapslí á 500mg extraktu
34 EBX2.9-3149 yinqiaosan (tablety)
35 Stévie (stévia) sladká list sušený 50g
36 Sušená syrovátka 500g
37 Gotu kola - nať 50g
38 BCX2.9-1199 qingshang fangfeng tang (tablety)
39 Mladý ječmen 250g
40 Oříšky sójové Alaburky J.O.D. 60g
41 DŘÍN LÉKAŘSKÝ - PLODY FT 059 - shanyurou 50g
42 Noni - Morinda citrifolia prášek 100g
43 Kakaové boby nepražené sekané Pobřeží Slonoviny 250g
44 Chlorella vulgaris kessleri prášek 100% HQ - dezintegrovaná 100g
45 Cola acuminata - mletý kolový ořech 50g
46 Guarana plod celý 50g
47 TTW8.9-4329 shouwuwan POKROUTKY NESMRTELNÝCH
48 Kešu ořechy natural 100g
49 NEEMOVÁ ZUBNÍ PASTA 100ml
50 ŠKORNICE - Škornice - Epimedium sagittatum mletá 75 g
51 Lněný olej 250 ml BIO - za studena lisovaný
52 DRAČÍ KREV - KAPKY 25ml
53 Ginkgo (ginko) biloba - jinan dvoulaločný list 50g
54 SPIRULINA BIO PRÁŠEK ISWARI 125g
55 Maqui berry – Aristotelia chilensis - plod mletý 50g
56 B-SKIN - péče o pleť Organic India 60cps
57 Lemon grass - Citronela Cymbopogon citratus 5 ks
58 Kustovnice čínská GOJI - Lycium chinense 100g
59 WBO7.8 - Dvojité posílení zraku
60 Kakaové boby nepražené celé neloupané Peru 250g
61 SCHIZANDRA ČÍNSKÁ mletá - wuweizi – 50g
62 CHIA SEMÍNKA BIO ISWARI 200g
63 T35 - Opora základu (Chemo-Support) (tablety)
64 Amalaki 1000g DNM
65 MOXA - sálání pelyňku - Hunan
66 TTW9.9-4349 naoli baowan pokroutky DUŠEVNÍ ODPOČINEK
67 Carob - svatojánský chléb 200g
68 Schizandra čínská - Schisandra chinensis 100g HQ plod
69 TL24.9-2709 duhuo jisheng tang (tablety)
70 Arkokapsle - Ostropestřec Mariánský cps.45
71 Bio Active Colon 250g - konopná vláknina
72 TRITON - MRL - CORDYCEPS, REISHI, SHIITAKE 90 tablet
73 WBO1.9 - Vyživení jater a ledvin liuwei dihuang wan
74 ČAGA (Chaga) Drcená - Čaj 50g
75 Javorový sirup 250 ml BIO
76 KOKOSOVÉ SUŠENÉ MLÉKO 300g
77 Kustovnice čínská Goji TOP KVALITA 250g
78 Jujube - Ziziphus zizyphus - cicimek datlový - vypeckované 200g
79 Kakaové boby nepražené celé neloupané Peru 1kg
80 Maca (Maka - Lepidium meyenii) 100g
81 Schizandra čínská - klanopraška - Schisandra sinensis 100g plod
82 SNÍDAŇOVÁ SMĚS KONOPNÝ PROTEIN-LUCUMA 360 g
83 Umeocet 700ml
84 Červený jetel sušený 30g
85 HAX5.19-22419 jiawei xiaoyao san (tablety)
86 Mochyně peruánská - Physalis Peruviana 250g
87 ALOE duopack 1l+1l zdarma
88 KURKUMA - Haldi MLETÁ 100 g
89 Mladá pšenice (Triticum aestivum) Salvia 100g
90 Eucalyptus mrazuvzdorný - semena 20ks
91 Konopná semena loupaná 100g
92 WLH3.9 - Pevná slezina a bystrá mysl
93 Spirulina Bio tablety 300g - 1200 tablet
94 Kotvičník zemní (Tribulus) nať 100g
95 Kustovnice čínská TOP kvalita 1kg
96 Zubní Ájurvédská pasta s neemem 100ml
97 BIO KONOPNÝ PROTEIN ISWARI 250g
98 Carbofit 150g - Aktivované dřevěné uhlí
99 Zubní ájurvédská pasta - SUPIRIVICKY 75g
100 Bazalka posvátná - Tulsi - semena cca 120ks
Statistiky
Členové : 6279
Obsah : 293
Odkazy : 6
Počet zobrazení článků : 732821

Zjistit Google Pagerank, S-rank a Jyxorank

Google analytics
NÁHODNĚ Z ARCHIVU - ZAMYŠLENÍ
Co vlastně jíme aneb kvalita dnešních potravin

Nechci Vám brát iluze, ale ...

pokud se podívám na kvalitu potravin, někdy si říkám, že bych chtěl dát ochutnat svým dětem to, co se tu jedlo před dvaceti lety. Nabídka potravin, které jsou teď v obchodech, je skutečně rozmanitá. Na straně druhé se za touto "rozmanitostí" skrývají jen různé barevné obaly a krabičky, které obsahují prakticky totéž. Mnoho potravin, které bychom si dovedli sami vyrobit, se vozí přes půl Evropy a zátěž exhalacemi a znečisťováním životního prostředí je větší, než jejich samotná užitná hodnota a vliv na zdraví.

Do roku 1994 platily v Československu ještě z dob minulého režimu zákonné normy, které nedovolovaly, aby klobásy obsahovaly mouku, aby jogurty obsahovaly škrob atd. Atd. Tyto normy byly zrušeny a v Česku začala doslova džungle. Potraviny jsou dnes samá náhražka.

Kravský tuk je nahrazován tukem rostlinným (sójovým).
Mléko, které je nápadně podobné emulzi na chlazení obráběcích nožů, se nesrazí, nejde z něj udělat domácí jogurt. Ale stojí 8,90 Kč. Nekupte to!

Jogurty nejsou jogurty, je to jogurtová hatlapatla, do které je narván škrob nebo želatina, aby toho bylo víc. Jsou v tom usmrceny všechny mikroorganismy. Ale stojí to 4,90 Kč. Nekupte to! Sýry nejsou sýry, ale náhražky, v nichž je mléčná bílkovina nahrazena bílkovinou rostlinnou (sója) anebo škroby.

Zmrzliny či šlehačka, ty se též nepotkaly s mlékem, dělá se to všechno z umělých náhražek. I v dražších zmrzlinách, které jsou deklarovány, jako mléčné či dokonce smetanové, je pouze odstředěné mléko a zmrzlina je "zkvalitněna" tukem rostlinným. Ani kvalita některých másel není nic oslnivého, je to nastavováno vodou! Většina čokolád, prodávaných v našich obchodech, nejsou čokolády, ale čokoládové imitace plné levných náhražek. Mezi tyto náhražky patří karabový prášek, který se vyrábí ze svatojánského chleba, jímž se ve Středozemí krmí ovce a velbloudi.

České párky jsou dnes z většiny plněny sójou, moukou nebo separátem. Co je to drůbeží separát? Z kuřete se vyjmou prsa a stehna, která se prodají zvlášť. Zbytek - tedy kůže, kostra, hlavy i se zobáky, krky, pařáty a vnitřnostmi se rozmixují, přecedí, obarví na červeno a přidávají se do párků a klobás, v případě párků do 40,- Kč za 1kg tvoří se sójou,  chemikáliemi, céčky atd. jejich hlavní složku. Kdo kupujete dražší párky a nemáte je přímo z nějaké malé porážky, nejásejte. Tyto molitanové masokostní moučky se dnes přidávají i do dražších párků. Jak jsme však byli ubezpečeni Informačním centrem bezpečnosti potravin, z tvrdého strojního oddělování při výrobě separátu (SOM - strojově oddělené maso) se získá velmi jemná masová pasta složená z částic menších než 1mm, takže nehrozí žádná újma na zdraví. Akorát, že to žereme! (Pro zajímavost - separáty se vyráběly i dříve, sušily se a používaly se jako krmivo pro dobytek. Toto se vyrábí i dnes. Aby tento světle bledý šurvajs získal pěknou červenou barvu, narve se tam chemie. Pro potlačení nežádoucích pachů ze separátu samozřejmě existují různé chemické sajrajty.

Náhražkové prefabrikáty dnes pronikají i do takových výrobků, které vypadají navenek jako salámy či šunka. Různé bůčky a slanina je dnes vyráběna zejména z přerostlých polských prasat, která mají jinou strukturu masa, než prasata česká, která jsou více masitá a jejich bůčky obsahují více masa. Na polských bůčcích, které se k nám jako přebytky dováží je samé sádlo, ale nekupte to. Je to bílý a bílé maso je přece dietní!

Hovězí maso, které obchodníci kupují od jatek jako maso z krav za pár korun, je prodáváno jako kvalitní maso z mladých býčků.

Ani milovníci ryb nemusí být ušetřeni podvodu. Máte rádi kraba? Může se vám stát, že to maso deklarované jako krabí, je z tresek. Do chleba se dnes přidávají pomleté zbytky starého chleba a pečiva, které se předtím neprodalo. Stroje tyto zbytky, (které se dříve dávaly prasatům nebo se prodávaly za nižší cenu jako krmný chleba pro domácí užitkové zvířectvo), semelou a směs je dále upravována. Přidají se speciální směsi s enzymy, pak se míchá těsto atd. atd. a na druhém konci vyjede upečený chleba. Nevadí, že obsahuje sezam nebo mák a nebo lněné semínko. Takové krásné ohnisko civilizačních chorob a alergií. Navíc se neustále snižuje podíl žitné mouky z dřívějších 45% na 20%.

U rohlíků se neustále snižuje hmotnost, ale i obsah tuku, (který zajišťoval křupavost), až na polovinu. Z rohlíků se stává gumová hmota, která druhý den ztvrdne a chleba je bez chuti.

Kečupy a hořčice nejsou kečupy a hořčice, je to voda s moukou nebo se škrobem, ve které je s bídou 10% skutečného kečupu nebo skutečné hořčice. Dnes už se na některých "kečupech" vyskytuje na druhé straně malý název "kečupová " či "rajčatová omáčka."Tyto blivajzy se v regálech tváří jako kečupy, ale viděly rajčata leda tak z rychlíku.

Maso, zejména dovezené, je "nastavováno" vodou, která je do něho injekčně vpravována. Do některých masných výrobků je pro změnu zase injekčně vpravována levná sójová bílkovina. Konzervy obsahují blíže nespecifikovanou hmotu, která nemá s kousky dobrého masa, které jsme nacházeli v socialistických konzervách, nic společného.

Landšmít, který se dřív vyráběl z masa a dal se nakrájený opéct nad ohněm, je dnes nedefinovatelný prejt z kůží a šlach slepený obarveným škrobem, který se vám buď po napíchnutí na klacek rozpadne nebo nad ohněm rozteče.

Lečo s klobásou již dávno není ta dobrá zelenina s klobásou, ale to lečo vypadá, jako by už jednou prošlo žaludkem a ta "klobása" je sójová.

Hovězí a vepřové maso ve vlastní šťávě nezřídka obsahuje i polovinu rozmixovaných kuřecích kostí a kůží, které se dříve mlely v kafilérkách na masokostní moučky pro zvířata. Ty "kvalitnější" konzervy obsahují kůže, takže když tato pochoutka na talíři zchladne, lze ji úspěšně použít jako lepidlo.

Paštiky a pomazánky jsou nastavovány škrobem, moukou a drůbežími separáty.

Prošlé maso ze supermarketů je očišťováno octovou vodou, nakládáno do marinád a podáváno jako specialita k letnímu grilování. Různé saláty jsou zakonzervovány tak, aby vydržely, ale skutečnou majonézu viděly leda tak z rychlíku.

Dorty a dezerty jsou vyráběny z náhražek, stejně jako různé oplatky a tyčinky.

Sirupy nejsou vyráběny z ovoce, ale jedná se o vodu z cukrem, ve které je ovocná příchuť.

Z českého piva se povětšinou staly europatoky univerzální chuti vyrobené v systému CKT/HGB, který "přeskakuje" klasické zrání a dokvašování v ležáckém sudu. Univerzální bývají i následky požití těchto chemikálií - rektální zvracení čili sračka. Skalní pivaři dnes přecházejí na 11°° pivo, které má aspoň trochu úroveň dřívější desítky.

Některá šumivá vína se nedělají tradičním zráním, ale vyrábí se jako sifón. Víno, které má úroveň vín krabicových, se nasytí CO2 a prodává se v regále jako "šampáňo."

Vzadu na vinětě se lidé s dobrým zrakem mohou dočíst, že se jedná o perlivé víno." A dalo by se pokračovat. Pokud si někdo myslí, že když si koupí dražší výrobek, či dokonce výrobek značkový, že je zaručena vyšší kvalita, je na omylu. I značkové výrobky, prodávané v rámci celé Evropy, jsou v Česku vyráběné z náhražkových surovin.

Zmrzlina Magnum, která stojí stejně v Česku i Španělsku, se v EU vyrábí z mléka, v Česku z levnějších rostlinných tuků. Takových a různých dalších šmejdů žereme stále více a více, ale nezoufejme, bude hůř. Podíl výrobků se stále vyšším obsahem náhražek bude růst. Takové chuťovky, jako např. "dietní" drůbeží hamburgry, které se skládají z poloviny z drůbežího separátu a z druhé poloviny z vepřových kůží, jsou jen začátkem dalších inovací. Složení výrobků, které se uvádí na jejich obalech, bude psáno stále menšími a menšími písmeny, aby si ho už nemohli přečíst ani ti, co mají zrak v pořádku. Čekají nás doby, kdy budeme doslova "žrát" takové potraviny, jaké známe z francouzského filmu Křidýlko nebo stehýnko, přičemž autoři se budou inspirovat českým filmem „Návštěvníci“ kteří jedli amarouny. Zatím jíme potraviny, které vypadají jako tradiční, ovšem jejich náplň je "božská" (jen Bůh ví, co v tom je!).

Samozřejmě, že se dají koupit i dobré potraviny. Párky, které obsahují maso, jogurty bez želatin a škrobů, křupavé rohlíky, co vydrží do příštího dne, kečupy z rajčat apod. Je to však luxus! Ano, to co bylo za socialismu standardem a normou je dnes luxusem. Stát bohužel dělá v dnešní době na lidech určitou formu podvodu, týkající se jejich spotřebního koše, potažmo životní úrovně. U potravin se sice vychází z jejich hmotnosti, nikoliv však kvality. V Německu si takový bordel výrobci dělat nedovolí. I levné výrobky tam mají svoji úroveň, např. nejlevnější špekáček za 1,45 euro obsahuje 70% masa, v Česku za stejnou cenu koupíte "špekáček," který obsahuje pouze 27% masa. Česko se v posledních letech stalo popelnicí či odpadkovým košem Evropy.

JUDr. Jaroslav Janeček advokát, rozhodce při Hospodářské a Agrární komoře ČR správce konkurzní podstaty u Obchodního oddělení Městského soudu v Praze, člen Syndikátu novinářů

NÁHODNĚ Z ARCHIVU - ZAJÍMAVOSTI
Onemocnění štítné žlázy

Onemocnění štítné žlázy
Nemocemi štítné žlázy trpí více žen než mužů. Zůstávají však často nediagnostikovány. Po stanovení diagnózy je onemocnění dobře léčitelné. Pod lékařským dohledem mohou potravinové doplňky přispět k úspěšné léčbě.

Co je štítná žláza?
Štítná žláza se skládá ze dvou laloků a je uložená na přední straně krku. Produkuje hormony nezbytné pro správnou funkci a udržování všech tělesných buněk. Uvolňuje-li hormonu příliš mnoho (stav nazývaný hypertyreóza), organismus funguje příliš rychle - jako přehřátý stroj. Je-li tohoto hormonu naopak málo (stav nazývaný jako hypotyreóza), pracuje organismus příliš pomalu. Příznaky obou stavů se mohou objevit velmi rychle nebo se vyvíjejí postupně; často mají podobu mírné deprese.

Příznaky hypertyreózy
•    změny nálady, neklid, úzkostné stavy, poruchy spánku
•    hubnutí navzdory vzrůstající chuti k jídlu, průjem, rychlý tep, zvýšené pocení, nesnášenlivost tepla
•    struma (nebolestivé zvětšení štítné žlázy), vypoulené oči, svalová slabost a slabé nebo žádné menstruační krvácení

Příznaky hypotyreózy
•    únava, letargie, zpomalené pohyby, deprese, problémy s pamětí
•    váhový přírůstek, zácpa, nesnášení chladu
•    suchá kůže a vlasy, struma, otoky kolem očí, silné menstruační krvácení

Jaké jsou příčiny poruch štítné žlázy?
Většina případů vzniká jako autoimunní onemocnění - stav, při kterém imunitní systém organismu napadá buňky vlastní štítné žlázy, línými příčinami mohou být genetické faktory, hormonální poruchy jinde v organismu, chirurgické zákroky, ozařování nebo některé léky. Příčinou hypotyreózy může být také nedostatek jodu v potravě.

Jak mohou pomáhat potravinové doplňky

Doplňky, které jsou zde uvedené, mohou nemocným prospět i při současné léčbě klasickými léky. Než je začnete užívat, poraďte se však vždy s lékařem, protože někdy může dojít k interakci s některými léky. Může trvat asi měsíc, než se projeví příznivé účinky.

Některé nutriční látky jsou důležité pro udržování zdravé štítné žlázy; vitaminy C, E a vitaminy skupiny B mohou pomáhat při léčení hypertyreózy i hypotyreózy, protože hrají klíčovou roli při zlepšování správné funkce štítné žlázy a imunitního systému.

Má-li vaše štítná žláza sníženou funkci, budete asi muset užívat doplňky, které vám předepíše lékař. Mimořádné dávky zinku (užívané s mědí, pokud ho užíváte déle) mohou být důležité k podpoře zvýšení funkce žlázy. Lidé se sníženou činností štítné žlázy se musí přesvědčit, že jejich strava obsahuje dostatek selenu, protože jeho nižší příjem bývá spojován s porušenou funkcí štítné žlázy.

Je-li stav způsoben nedostatkem jodu, může klasickou léčbu doplnit např. hnědá mořská řasa - kelp, která obsahuje značné množství jodu.

Co ještě můžete dělat

Pravidelně kontrolujte oblast přední strany krku podél průdušnice, netvoří-li se tam zduření, které signalizuje zvětšení štítné žlázy.

Trpíte-li hypertyreózou, jezte hodně syrové zeleniny z čeledi křížatých, jako je brokolice, růžičková kapusta, zelí, květák a kapusta, která obsahuje přírodní blokátor štítné žlázy. Vyhýbejte se jodované soli a potravinám obsahujícím jod, hlavně mořským rybám a korýšům.

Trpíte-li hypotyreózou, nejezte shora uvedenou zeleninu, používejte jodovanou sůl a jezte potraviny bohaté jodem.

Nové poznatky

•    Švýcarští vědci zjistili, že kouření může významně zvýšit závažnost hypotyreózy.

•    V nedávné studii se zjistilo, že těhotné ženy, které trpí hypotyreózou, jsou čtyřikrát náchylnější porodit dítě s nízkým IQ, pokud se onemocnění neléčí. Z dětí narozených matkám s hypotyreózou mělo 19 procent hodnotu IQ 85 nebo nižší ve srovnání s 5 procenty dětí narozených zdravým matkám.

Autor: http://cs.medixa.org/

doplňky ke štítné žláze zde

NÁHODNĚ Z ARCHIVU - VÝZKUM
Kakao - prevence rakoviny tlustého střeva

Rakovině tlustého střeva lze zabránit kakaovými boby. V nové studii výzkumu, zveřejněné v Molecular Nutrition & Food Research Journal, který byl proveden na živých zvířatech, bylo prokázáno, že kakao může pomoci předcházet střevním potížím, které jsou spojené s oxidačním stresem, včetně karcinogeneze (vznik nádorů), způsobené chemickými látkami. Kakao se tak zařadilo mezi superfoods - supepotraviny, a jeho produkty, jako je např. hořká čokoláda nabo kakaové nápoje (i když v mnohem menší míře než syrové kakaové boby), se ocitají na seznamu zdravých potravin. Kakao bylo uznáno jako vynikající zdroj fytochemických sloučenin, které nabízejí potenciální přínos pro zdraví.

Tato studie tak potvrzuje to, o čem se jen spekulovalo, že požívání kakaa pomáhá předcházet střevním potížím souvisejících s oxidačním stresem, jako je nástup chemicky indukované karcinogeneze tlustého střeva. María Ángeles Martín Arribas, vedoucí autor studie a badatel, prohlásil, že narušení střevního hlenu nejrůznějšími jedy a kacinogeny v potravě jsou příčinou onemocnění. Potraviny jako je kakao, které je bohaté na polyfenoly, jak se zdá, hrají důležitou roli při ochraně před onemocněním. Tato studie byla provedena na potkanech a poprvé tak byl oficiálně potvrzen význam flavonoidů obsažených v kakau jako prevence proti vzniku rakoviny tlustého střeva.

Autoři výzkumu dospěli k závěru, že strava bohatá na kakao se zdá být schopna snížit vznik oxidačního stresu. Kakao a potraviny z něj může mít také ochranné vlastnosti v počátečních stadiích rakoviny tlustého střeva, protože zmenšují premaligní neoplastické lézy. Kakao je jednou z nejbohatších potravin na množství fenolických látek, zejména na flavonoidy, jako jsou katechiny procyanidins a epicatechins, které mají četné pozitivní biologické aktivity v prevenci kardiovaskulárních onemocnění a rakoviny, především rakoviny tlustého střeva.

No a protože dojem z léčivosti čokolády a kakao tak trochu kazí množství cukru v těchto potravinách obsažených, nelze než doporučit nepražené syrové kakové boby.

Ty koupíte i v našem e-shopu zde

zdroj: http://www.examiner.com/natural-health-in-syracuse/intestinal-pathologies-such-as-colon-cancer-may-be-prevented-by-cocoa

NÁHODNĚ Z ARCHIVU - ČÍNSKÁ MEDICÍNA
Hericium - Korálovec ježatý - chytrá houba zlepšující paměť a soustředění

Hericium - Korálovec ježatý zlepšuje paměť a soustředění

Hericium Erinaceus, česky korálovec ježatý, v Japonsku známý pod názvem Yamabushitake a v Číně Houtougu, patří vedle reishi, cordycepsu, outkovky, maitake či shiitake, k nejúčinnějším a nejoblíbenějším imunonutričním, léčivým, nebo chcete-li, medicinálním houbám. Jeho účinky mají široký záběr - je užívaný především pro posílení a harmonizaci žaludku a sleziny, houba, která napomáhá trávení, podává se proti bolestem a pálení v žaludku, pálení žáhy, nevolnosti, říhání, nadýmání. Podává se i při chronických i akutních zánětech žaludku, zánětech tlustého střeva, při žaludečních vředech. Onkologicky se především v Asii používá především u nádorů žaludku, tlustého střeva, jícnu, či jater. Je údajně účinná i proti bakteriím helicobacter pylori.

Už staří čínští a japonští medicínští mistři věděli o tom, že má příznivý vliv na posílení mozku a jeho funkcí. Podávali je na demenci a jiné psychické poruchy.

Vědecké výzkumy a především samotná praxe jasně potvrzují vliv hericia na zmírnění úzkosti, nervového napětí, nespavosti. Zjistilo se, že Hericium má schopnost stimulovat nervový růstový faktor, který ovlivňuje růst a život nervových buněk.  A to je i dobrá zpráva pro pacienty postižené Alzheimerovou nemocí, nebo pro jedince, kteří mají náběh na tuto chorobu. Hericium podporuje i tvorbu myelinu, který souvisí s roztroušenou sklerózou. Má také schopnost regenerovat poškozené nervové buňky a zjistilo se, že je zdatným pomocníkem v boji s multirezistním zlatým stafylokokem.

Hericium je poslední dobou i kulinářskou záležitostí, v kuchyni se používá do polévek, omáček a dalších, v přírodě je sice velmi vzácný, ale dá se již pořídit z umělých pěstíren - mimochodem jej koupíte třeba zde.

Na servru huffingtonpost vyšel zajímavý článek Paula Stametse, kde Stamets popisuje hericium z pohledu účinků na lidskou paměť a nervovou soustavu, včetně pozitivních účinků na alzheimerovu chorobu. Připomíná výzkumy Dr. Kawagishiho, prováděné od roku 1991, které potvrdily, že v hericiu identifikované látky hericenones a erinacines stimulují regeneraci nervů. V roce 2009 pak výzkumníci u Hokuto Corporation a Isogo centrální a neurochirurgické nemocnice publikovali klinickou studii, kdy hericium podávali 30 pacientům s mírnou kognitivní poruchou s velmi dobrými výsledky. Zmiňuje studie, prováděné na infikovaných laboratorních myších, u kterých se po třech týdnech výrazně zlepšila jejich orientace v klasickém myším bludišti a staly se mnohem zvídavějšími. Paul Stamens v článku zmiňuje další japonskou studii z Nagana, které se účastnilo 30 žen, kterým se vlivem účinků hericia snížily pocity úzkosti, deprese a zvýšila se schopnost koncentrace. Hericium nazývá inteligentní houbou, bezpečnou a účinnou.

zdroj: Mycomedica, Huffpost