TITULNÍ STRANA   |   OSOBNÍ ODBĚR   |   OBCHODNÍ PODMÍNKY   |   JAK NAKUPOVAT   |   KONTAKTY   |   POŠTOVNÉ   |   FAQ   |   DEMAND   |   ZAMĚSTNÁNÍ    
Nákupní košík
VirtueMart
Váš košík je prázdný

Hledejte v e-shopu

Hledejte v článcích
Zboží podle výrobců


Měna

Nejnovější články

Home KONTAKTY



TRADIČNÍ ČÍNSKÁ MEDICÍNA

VÝZKUMY

SUPERFOODS A ZELENÉ POTRAVINY

VITAMÍNY, MINERÁLY A JINÉ DOPLŇKY

RADY A ZAJÍMAVOSTI

NÁZORY A ZAMYŠLENÍ

HERBÁŘ

NEMOCE

O BYLINÁCH

KOSMETIKA

LÉČIVÉ HOUBY V KOSTCE

Priessnitzův (priznicův) obklad

Priessnitzův (priznicův) obklad

 

Nejen naše babičky, ale i moderní medicína používá metody, které využívají přírodní zdroje a určitě jste se již setkali při onemocnění angíny s radou lékaře „ udělejte si Priznicův obklad“.  Látka namočená ve chladné vodě se překryje igelitem a suchou nejlépe hřejivou látkou a necháme působit asi 2 hodiny. Podle potřeby proces opakujeme.

 

Mladý Vincent Priessznitz inspirovaný moudrostí přírody si vyléčil studenou koupelí a studenými zábaly několik svých zranění, pověst o jeho léčebných metodách se začala rychle šířit, a pacientů přibývalo. Aniž by to tehdy tušil, navázal na starou Hippokratesovu zkušenost, že studená voda působí na některé nemoci a zranění hojivě. Byl ale první, kdo pacienta nejdříve zahřál, než ho ponořil do léčebné studené lázně. Vincent tak zavedl studené zábaly celého těla i jeho částí a v r.1838 získal povolení vídeňské lékařské komory, aby on, člověk bez medicínského vzdělání mohl své ,,očistné lázně" provozovat. Rok poté se v lázních léčilo na sedmnáct set pacientů a na počest zakladatele těchto léčebných metod Unesco zahrnulo jeho výročí narození mezi významná data.

 

léčivé oleje a balzámy

osvědčené produkty čínské čínské medicíny

trápí vás chřipka?

Aktualizováno (Středa, 16 Leden 2013 18:16)

 
World's Top Web Hosting providers awarded and reviewed. Find a reliable green hosting service, read greengeeks review
PŘIHLÁŠENÍ






OTEVÍRACÍ DOBA

Prodejna VITAMARE, Vinohradská 6, Praha 2
(nad Muzeem -  výloha do ulice Rubešova)

metrem: stanice MUZEUM, výstup směr Vinohradská
tramvají: č.11 - stanice Muzeum - zastávka je hned pod obchodem
autem: hned po odbočení z magistrály po směru jízdy u VZP parkoviště s hodinami

otevřeno pondělí - pátek  9.00 - 19.00
tel. na prodejnu 777012795
obchodní odd.: 776489999, 776589999
bankovní kartou platit lze
ceny na prodejně a v e-shopu jsou většinou stejné

 

Počet návštěvníků
Právě připojeni - hostů: 558 
Nejprodávanější TOP100
01 Kustovnice čínská GOJI - Lycium chinense 1kg
02 Šungit drť aktivátor vody 10-69mm 1g (5kg, 10kg ...)
03 JAVOROVÉ LÍZÁTKO KULATÉ 8 g
04 Graviola - anona list 40g
05 DRAČÍ KREV - SANGRE DE DRAGO KAPKY 50ml
06 Kotvičník zemní (Tribulus terrestris) prášek 100g
07 Matcha tea jedna porce 2g
08 Meruňková jadérka hořká persiko 100g
09 REISHI - LESKLOKORKA, GANODERMA, MRL 90 tablet á 750mg
10 QUICK DREN - Odvodňující a detoxikační 60cps.
11 CORDYCEPS MRL - HOUSENICE ČÍNSKÁ 90 tablet á 750mg
12 Rdesno mnohokvěté - kořen mletý 150g
13 Kustovnice čínská GOJI - Lycium chinense 250g
14 Tapioková mouka 400g
15 Guarana mletá - Paullinia cupana 100g
16 Matcha tea HARMONY BIO 60g - 30 x 2g
17 TL29.9-3969 kanggu zengsheng pian (tablety)
18 Graviola - anona list 1000g
19 Mladý zelený ječmen Salvia Paradise - 100g
20 Graviola Anona mletá 100g
21 Konopná semena loupaná 500 g
22 Sušenky štěstí 1 kus
23 Maqui berry – Aristotelia chilensis - plod mletý 100g
24 EBX2.9-3149 yinqiaosan (tablety)
25 NEEMOVÁ ZUBNÍ PASTA 100ml Ayucare
26 Slzovka Chao, Jobovy slzy, chaoyiren, yimi 100g
27 ČAGA (Chaga) Drcená - Čaj 50g
28 HIMALÁJSKÁ JÍDELNÍ SŮL růžová, bílá 500g
29 RYBÍ OLEJ OMEGA 3 1000mg XXL 150 tobolek VitaHarmony
30 Čínský strom štěstí - Paulovnia plstnatá - semena 50 ks
31 Kakaové boby nepražené celé neloupané Peru 100g
32 Chia semena 300g BIO COUNTRY LIFE
33 Kustovnice čínská TOP kvalita 1kg
34 Kustovnice čínská Goji TOP KVALITA 250g
35 Kešu ořechy natural 100g
36 Kakaové boby nepražené sekané Pobřeží Slonoviny 250g
37 KURKUMA - Haldi MLETÁ 100 g
38 Maca prášek (Lepidium meyenii) 250g
39 Hřejivé uvolnění - bylinná náplast Tianhe zhuifeng gao
40 Zubní ájurvédská pasta - SUPIRIVICKY 75g
41 Březová míza, šťáva 1l
42 Zelená káva se zázvorem rozpustná 100g
43 KOKOSOVÉ SUŠENÉ MLÉKO Renuka 300g
44 YBE KRÉM REGENERAČNÍ
45 Carob, Karob - svatojánský chléb 200g Sunfood
46 Pohanková mouka celozrnná 500g
47 Sušená syrovátka 500g
48 Chlorella vulgaris kessleri prášek 100% HQ - dezintegrovaná 100g
49 DÝNĚ semena loupaná natural Jižní Morava 250g
50 Kustovnice čínská GOJI - Lycium chinense 100g
51 Oříšky sójové Alaburky J.O.D. 60g
52 Zubní Ájurvédská pasta s neemem 100ml
53 Guarana plod celý 50g
54 Pekanové ořechy natural 100g
55 Chilli omáčka Sriracha 740ml
56 KŮRA MANDARINKY - kvalita A (yao) - chenpi 20g
57 TTW9.9-4349 naoli baowan pokroutky DUŠEVNÍ ODPOČINEK
58 Kotvičník zemní (Tribulus) nať 100g
59 Tapioka perly velké, bílé 375g
60 B-SKIN - péče o pleť Organic India 60cps
61 Noni - Morinda citrifolia prášek 100g
62 Datle sušené, šťavnaté bez pecek 1000g
63 Acai berry - Assai - Euterpe Oleracea prášek 100g
64 Stévie (stévia) sladká list sušený 50g
65 EBF1.9-3129 sangjuyin (tablety)
66 HAX5.19-22419 jiawei xiaoyao san (tablety)
67 Lněný olej 250 ml BIO - za studena lisovaný
68 REISHI - GANODERMA - MycoMedica 90 kapslí á 500mg extraktu
69 Cola acuminata - mletý kolový ořech 50g
70 ŠKORNICE - Škornice - Epimedium sagittatum mletá 75 g
71 BCX2.9-1199 qingshang fangfeng tang (tablety)
72 Kokosový olej 1000ml
73 Mladý ječmen 250g
74 Gotu kola - nať 50g
75 Amalaki 1000g DNM
76 Umeocet 700ml
77 Asafoetida - Čertovo lejno 50g
78 TL24.9-2709 duhuo jisheng tang (tablety)
79 T35 - Opora základu (Chemo-Support) (tablety)
80 Červený jetel sušený 30g
81 Kaše rýžová 100% COUNTRY LIFE 300g
82 Arkokapsle - Ostropestřec Mariánský cps.45
83 Ašvaganda - Ashwagandha kořen mletý 100g
84 Amaranth zrno 500g BIO COUNTRY LIFE
85 Maca (Maka - Lepidium meyenii) 100g Salvia
86 SUMUDU - Ájurvédská zubní pasta
87 Konopná semena loupaná 100g
88 TRITON - MRL - CORDYCEPS, REISHI, SHIITAKE 90 tablet
89 Kakaové boby nepražené celé neloupané Peru 250g
90 Liquid Hickory Smoke - tekutý kouř s aroma Hickory 150ml
91 Vlašské ořechy - jádra výběr 100g
92 Kokosový olej panenský BIO 300 ml Purity Vision
93 WBO7.8 - Dvojité posílení zraku
94 Kakaové boby nepražené celé neloupané Peru 1kg
95 Ginkgo (ginko) biloba - jinan dvoulaločný list 50g
96 Lemon grass - Citronela Cymbopogon citratus 5 ks
97 TTW8.9-4329 shouwuwan POKROUTKY NESMRTELNÝCH
98 Mladá pšenice (Triticum aestivum) Salvia 100g
99 Schizandra čínská - klanopraška - Schisandra sinensis 100g plod
100 SPIRULINA BIO PRÁŠEK ISWARI 125g
Statistiky
Členové : 12377
Obsah : 304
Odkazy : 6
Počet zobrazení článků : 1441859

Zjistit Google Pagerank, S-rank a Jyxorank

Google analytics
NÁHODNĚ Z ARCHIVU - ZAMYŠLENÍ
Co vlastně jíme aneb kvalita dnešních potravin

Nechci Vám brát iluze, ale ...

pokud se podívám na kvalitu potravin, někdy si říkám, že bych chtěl dát ochutnat svým dětem to, co se tu jedlo před dvaceti lety. Nabídka potravin, které jsou teď v obchodech, je skutečně rozmanitá. Na straně druhé se za touto "rozmanitostí" skrývají jen různé barevné obaly a krabičky, které obsahují prakticky totéž. Mnoho potravin, které bychom si dovedli sami vyrobit, se vozí přes půl Evropy a zátěž exhalacemi a znečisťováním životního prostředí je větší, než jejich samotná užitná hodnota a vliv na zdraví.

Do roku 1994 platily v Československu ještě z dob minulého režimu zákonné normy, které nedovolovaly, aby klobásy obsahovaly mouku, aby jogurty obsahovaly škrob atd. Atd. Tyto normy byly zrušeny a v Česku začala doslova džungle. Potraviny jsou dnes samá náhražka.

Kravský tuk je nahrazován tukem rostlinným (sójovým).
Mléko, které je nápadně podobné emulzi na chlazení obráběcích nožů, se nesrazí, nejde z něj udělat domácí jogurt. Ale stojí 8,90 Kč. Nekupte to!

Jogurty nejsou jogurty, je to jogurtová hatlapatla, do které je narván škrob nebo želatina, aby toho bylo víc. Jsou v tom usmrceny všechny mikroorganismy. Ale stojí to 4,90 Kč. Nekupte to! Sýry nejsou sýry, ale náhražky, v nichž je mléčná bílkovina nahrazena bílkovinou rostlinnou (sója) anebo škroby.

Zmrzliny či šlehačka, ty se též nepotkaly s mlékem, dělá se to všechno z umělých náhražek. I v dražších zmrzlinách, které jsou deklarovány, jako mléčné či dokonce smetanové, je pouze odstředěné mléko a zmrzlina je "zkvalitněna" tukem rostlinným. Ani kvalita některých másel není nic oslnivého, je to nastavováno vodou! Většina čokolád, prodávaných v našich obchodech, nejsou čokolády, ale čokoládové imitace plné levných náhražek. Mezi tyto náhražky patří karabový prášek, který se vyrábí ze svatojánského chleba, jímž se ve Středozemí krmí ovce a velbloudi.

České párky jsou dnes z většiny plněny sójou, moukou nebo separátem. Co je to drůbeží separát? Z kuřete se vyjmou prsa a stehna, která se prodají zvlášť. Zbytek - tedy kůže, kostra, hlavy i se zobáky, krky, pařáty a vnitřnostmi se rozmixují, přecedí, obarví na červeno a přidávají se do párků a klobás, v případě párků do 40,- Kč za 1kg tvoří se sójou,  chemikáliemi, céčky atd. jejich hlavní složku. Kdo kupujete dražší párky a nemáte je přímo z nějaké malé porážky, nejásejte. Tyto molitanové masokostní moučky se dnes přidávají i do dražších párků. Jak jsme však byli ubezpečeni Informačním centrem bezpečnosti potravin, z tvrdého strojního oddělování při výrobě separátu (SOM - strojově oddělené maso) se získá velmi jemná masová pasta složená z částic menších než 1mm, takže nehrozí žádná újma na zdraví. Akorát, že to žereme! (Pro zajímavost - separáty se vyráběly i dříve, sušily se a používaly se jako krmivo pro dobytek. Toto se vyrábí i dnes. Aby tento světle bledý šurvajs získal pěknou červenou barvu, narve se tam chemie. Pro potlačení nežádoucích pachů ze separátu samozřejmě existují různé chemické sajrajty.

Náhražkové prefabrikáty dnes pronikají i do takových výrobků, které vypadají navenek jako salámy či šunka. Různé bůčky a slanina je dnes vyráběna zejména z přerostlých polských prasat, která mají jinou strukturu masa, než prasata česká, která jsou více masitá a jejich bůčky obsahují více masa. Na polských bůčcích, které se k nám jako přebytky dováží je samé sádlo, ale nekupte to. Je to bílý a bílé maso je přece dietní!

Hovězí maso, které obchodníci kupují od jatek jako maso z krav za pár korun, je prodáváno jako kvalitní maso z mladých býčků.

Ani milovníci ryb nemusí být ušetřeni podvodu. Máte rádi kraba? Může se vám stát, že to maso deklarované jako krabí, je z tresek. Do chleba se dnes přidávají pomleté zbytky starého chleba a pečiva, které se předtím neprodalo. Stroje tyto zbytky, (které se dříve dávaly prasatům nebo se prodávaly za nižší cenu jako krmný chleba pro domácí užitkové zvířectvo), semelou a směs je dále upravována. Přidají se speciální směsi s enzymy, pak se míchá těsto atd. atd. a na druhém konci vyjede upečený chleba. Nevadí, že obsahuje sezam nebo mák a nebo lněné semínko. Takové krásné ohnisko civilizačních chorob a alergií. Navíc se neustále snižuje podíl žitné mouky z dřívějších 45% na 20%.

U rohlíků se neustále snižuje hmotnost, ale i obsah tuku, (který zajišťoval křupavost), až na polovinu. Z rohlíků se stává gumová hmota, která druhý den ztvrdne a chleba je bez chuti.

Kečupy a hořčice nejsou kečupy a hořčice, je to voda s moukou nebo se škrobem, ve které je s bídou 10% skutečného kečupu nebo skutečné hořčice. Dnes už se na některých "kečupech" vyskytuje na druhé straně malý název "kečupová " či "rajčatová omáčka."Tyto blivajzy se v regálech tváří jako kečupy, ale viděly rajčata leda tak z rychlíku.

Maso, zejména dovezené, je "nastavováno" vodou, která je do něho injekčně vpravována. Do některých masných výrobků je pro změnu zase injekčně vpravována levná sójová bílkovina. Konzervy obsahují blíže nespecifikovanou hmotu, která nemá s kousky dobrého masa, které jsme nacházeli v socialistických konzervách, nic společného.

Landšmít, který se dřív vyráběl z masa a dal se nakrájený opéct nad ohněm, je dnes nedefinovatelný prejt z kůží a šlach slepený obarveným škrobem, který se vám buď po napíchnutí na klacek rozpadne nebo nad ohněm rozteče.

Lečo s klobásou již dávno není ta dobrá zelenina s klobásou, ale to lečo vypadá, jako by už jednou prošlo žaludkem a ta "klobása" je sójová.

Hovězí a vepřové maso ve vlastní šťávě nezřídka obsahuje i polovinu rozmixovaných kuřecích kostí a kůží, které se dříve mlely v kafilérkách na masokostní moučky pro zvířata. Ty "kvalitnější" konzervy obsahují kůže, takže když tato pochoutka na talíři zchladne, lze ji úspěšně použít jako lepidlo.

Paštiky a pomazánky jsou nastavovány škrobem, moukou a drůbežími separáty.

Prošlé maso ze supermarketů je očišťováno octovou vodou, nakládáno do marinád a podáváno jako specialita k letnímu grilování. Různé saláty jsou zakonzervovány tak, aby vydržely, ale skutečnou majonézu viděly leda tak z rychlíku.

Dorty a dezerty jsou vyráběny z náhražek, stejně jako různé oplatky a tyčinky.

Sirupy nejsou vyráběny z ovoce, ale jedná se o vodu z cukrem, ve které je ovocná příchuť.

Z českého piva se povětšinou staly europatoky univerzální chuti vyrobené v systému CKT/HGB, který "přeskakuje" klasické zrání a dokvašování v ležáckém sudu. Univerzální bývají i následky požití těchto chemikálií - rektální zvracení čili sračka. Skalní pivaři dnes přecházejí na 11°° pivo, které má aspoň trochu úroveň dřívější desítky.

Některá šumivá vína se nedělají tradičním zráním, ale vyrábí se jako sifón. Víno, které má úroveň vín krabicových, se nasytí CO2 a prodává se v regále jako "šampáňo."

Vzadu na vinětě se lidé s dobrým zrakem mohou dočíst, že se jedná o perlivé víno." A dalo by se pokračovat. Pokud si někdo myslí, že když si koupí dražší výrobek, či dokonce výrobek značkový, že je zaručena vyšší kvalita, je na omylu. I značkové výrobky, prodávané v rámci celé Evropy, jsou v Česku vyráběné z náhražkových surovin.

Zmrzlina Magnum, která stojí stejně v Česku i Španělsku, se v EU vyrábí z mléka, v Česku z levnějších rostlinných tuků. Takových a různých dalších šmejdů žereme stále více a více, ale nezoufejme, bude hůř. Podíl výrobků se stále vyšším obsahem náhražek bude růst. Takové chuťovky, jako např. "dietní" drůbeží hamburgry, které se skládají z poloviny z drůbežího separátu a z druhé poloviny z vepřových kůží, jsou jen začátkem dalších inovací. Složení výrobků, které se uvádí na jejich obalech, bude psáno stále menšími a menšími písmeny, aby si ho už nemohli přečíst ani ti, co mají zrak v pořádku. Čekají nás doby, kdy budeme doslova "žrát" takové potraviny, jaké známe z francouzského filmu Křidýlko nebo stehýnko, přičemž autoři se budou inspirovat českým filmem „Návštěvníci“ kteří jedli amarouny. Zatím jíme potraviny, které vypadají jako tradiční, ovšem jejich náplň je "božská" (jen Bůh ví, co v tom je!).

Samozřejmě, že se dají koupit i dobré potraviny. Párky, které obsahují maso, jogurty bez želatin a škrobů, křupavé rohlíky, co vydrží do příštího dne, kečupy z rajčat apod. Je to však luxus! Ano, to co bylo za socialismu standardem a normou je dnes luxusem. Stát bohužel dělá v dnešní době na lidech určitou formu podvodu, týkající se jejich spotřebního koše, potažmo životní úrovně. U potravin se sice vychází z jejich hmotnosti, nikoliv však kvality. V Německu si takový bordel výrobci dělat nedovolí. I levné výrobky tam mají svoji úroveň, např. nejlevnější špekáček za 1,45 euro obsahuje 70% masa, v Česku za stejnou cenu koupíte "špekáček," který obsahuje pouze 27% masa. Česko se v posledních letech stalo popelnicí či odpadkovým košem Evropy.

JUDr. Jaroslav Janeček advokát, rozhodce při Hospodářské a Agrární komoře ČR správce konkurzní podstaty u Obchodního oddělení Městského soudu v Praze, člen Syndikátu novinářů

NÁHODNĚ Z ARCHIVU - ZAJÍMAVOSTI
STĚHUJEME SE DO CENTRA PRAHY

OD PONDĚLÍ 26. LEDNA 2015 SE NAŠE HLAVNÍ SÍDLO PŘEMISŤUJE NA ADRESU VINOHRADSKÁ 6. PRAHA 2 (vchod z ulice Škrétova)

PO ČTYŘLETÉM PŮSOBENÍ NA ADRESE NA DOLINÁCH 41 JSME SE ROZHODLI PŘEMÍSTIT DO REPREZENTATIVNĚJŠÍCH PROSTOR V CENTRU PRAHY - Z VÁCLAVÁKU JE TO JEN CESTA PODCHODEM METRA MUZEUM.

CESTA K NÁM:

METREM - HORNÍ VÝSTUP Z METRA STANICE MUZEUM

AUTEM: HNED U VZP (BÝVALÝ AUTOSALON HONDA) JE STÁNÍ NA HODINÁCH. TAKÉ SE DÁ OBJET BLOK A NECHAT POD ČESKÝM ROZHLASEM

UMÍSTĚNÍ PRODEJNY - NAŠE PRODEJNA JE V MÍSTĚ BÝVALÉ LÉKÁRNY NAD MUZEEM. JE TO ZAČÁTEK VINOHRADSKÉ ULICE - VEDLE BANKY UNIQA A KAVÁRNY NAD MUZEEM

otevírací doba:

Pondělí - Pátek  9.00 - 19.00

 

NÁHODNĚ Z ARCHIVU - VÝZKUM
Vitamin K2 - proti bolesti zad, infarktu i proti stárnutí

Vitaminem K2 proti civilizačním chorobám

I když se o vitaminu K2 mluví poslední dobou v superlativech především proto, že tento vitamin umí do těch správných míst dopravit vápník a tentýž vápník odstranit z oblastí, kde může škodit, jeho další významy a funkce pro zdraví našeho organismu dosud nejsou dostatečně doceněné. Nejnovější výzkumy ukazují neskutečné souvislosti mezi mnohými civilizačními chorobami a nedostatkem vitaminu K. Nedostatek K2 má možná souvislost i s naším stárnutím. Vitamin K2, stejně jako K1, patří mezi vitamíny rozpustné v tucích.

Co se stane, když máme málo K2? Tak například kosti. Nedostatek K2 způsobuje sníženou aktivitu buněk obnovujících kost. No a tím pádem dochází k nedostatečnému zásobování kostí, jejich řídnutí a osteoporóze. Samořejmě, že důvodem osteoporózy jsou i další faktory, ale vitamín K2 má lví podíl na tom, aby kosti byly zdravé. 

Dalším důsledkem absence vitaminu K2 může být kornatění tepen, zvýšení VLDL cholesterolu, bolesti hlavy, zad, svalů a kloubů, no a často i impotence. Člověk bývá unavený, malátný, bolí ho svaly. Mohou přicházet návaly horkosti, nechutenství, nevolnost, bolení břicha, žízeň, zácpa, deprese, křeče, zmatenost. 

Na 13. mezinárodní konferenci Nutrition and Diagnostics konference v Olomouci v roce 2013 Dr. Katarzyna Maresz, prezidentka ISHF odprezentovala studii o nově zjištěných skutečnostech o účincích vitaminu K2, který brání zánětu tím, že inhibuje prozánětlivé markery produkované bílými krvinkami. Podle Dr. Maresz nedostatečný příjem vápníku může vést ke snížení hustoty kostních minerálů, což může zvýšit riziko zlomenin kostí. Ale!!! Doplňkový vápník sice podporuje hustotu kostních minerálů a sílu kostí a tím pádem může předcházet osteoporóze (zejména u starších a žen po menopauze), nicméně nejnovější vědecké důkazy také naznačují, že zvýšená spotřeba vápníku urychluje usazeniny vápníku ve stěnách krevních cév a měkkých tkání, které mohou zvýšit například riziko srdečních a cévních onemocnění.

Dodáním vitamínu K2 by mělo dojít k zabránění arteriální kalcifikací a arteriální vyztužení, což znamená snížení zdravotních rizik spojených s vápníkem. Nalezení správné rovnováhy mezi vápníkem a vitaminem K2 je důležitým faktorem v boji proti osteoporóze a zároveň zdravou funkcí tepen. Podle doktorky Mareszové 43% americké populace a 70% starších žen v USA (v Evropě to bude podobné) užívá pravidelně vápník, který je i podporován mnoha studiemi jako přínos pro zdraví kostí a prevenci osteoporózy.   

Kostra je zajištěna dvěma typy buněk - osteoblasty, které tvoří stavbu kostí a osteoklasty, které kosti přetváří. Osteoblasty produkují protein osteokalcin, který musí být aktivován vitaminem K2 pro vázání vápníku na minerální matrix kosti. Pokud je tam delší dobu nedostatek vitaminu K2, pak se vápník nezačlenění do kostní hmoty a výsledkem bude špatná kvalita kosti. A protože západní strava neobsahuje dostatečné množství vitaminu K2, dochází často v důsledku této absence k nejrůznějších problémům. Evropan či Američan má i málo vápníku, který se doplňuje nejrůznějšími doplňky, ale to, že je ještě potřeba tzv. nosič - K2, se jaksi neřeší. A protože mléko už není, co bývalo, pokud se krávy nepasou na zeleném, a protože je do lidí vtloukán nesmyslný názor o škodlivosti másla, sádla či vajec, tak ho málo je.   

K2 potřebují nejvíce děti, protože mají mnohem vyšší kostní metabolismus než dospělí. Čím vyšší je vrchol kostní hmoty dosaženo v mladším věku, tím déle pak kostní hmota vydrží a i v dospělosti pak mají pevnější kosti. U dospělých pak K2 udržuje hustotu kostních minerálů. Studie to jasně potvrzují.

A jak je to s K2 v našem těle? Některé bakterie v našem těle sice produkují K2, větší množství ho je ve střevech, ale bohužel se většina vylučuje. Ke kostem se ho dostane často velmi málo. K2 je několik forem - nejdůležitější jsou MK-4 (menatetrenon) MK-7 (menachinon). Jsou obsažené ve fermentovaných potravinách - sýrech, menachinon se vyskytuje  v živočišných tucích (máslo, sádlo, lůj, smetana), v nižší koncentraci (až 5x nižších) pak i v rostlinných olejích (sojový, olivový, řepkový, atd). MK-8 a MK-9 jsou v mléčných výrobcích.

Nedostatek vitamínu K2 způsobuje záněty v těle, které gradují při častějších poškozozeních tkání až k chronických zánětům. A chronický zánět bývá příčinou mnoha chorob, včetně rakoviny, srdečních nemocí či obezity. Znamená to tedy, že vitamin K2 může zabránit zánětům v těle? Vypadá to, že na to má přinejmenším velký vliv. Forma MK4 má krátký rozpad - sotva hodinu, ale MK-7 vydrží v těle až tři dny a tím dokáže pracovat v mnohem nižších úrovních. Zjistilo se, že dokáže likvidovat prozánětlivé markery produkované bílými krvinkami a dokáže zpomalit stárnutí. Takže až vás rozbolí záda, hlava, nebo i jiné části těla, nemusí to být vůbec důsledek špatného stravování ani důsledek závažné choroby, může to být jen nedostatek vitaminu K2.

Po přísunu K2 se vám může vylepšit nejenom stav kostí, ale i pleti (protizánětlivé účinky), stav vlasů - mohou zpevnit a dokonce i zhoustnout, zlepší se stav zubů v ústní dutině a vylepší se řada tělesných funkcí. Možná se zbavíte i únavy a stresu. A proč vlastně K2 chybí posledním generacím víc než generacím starším? Pili jsme mléko, které produkovaly krávy, pasoucí se na zelené trávě. Dnešní zvířata často dostávají pšenici, kuřici a šrot, ve kterých není vitamín K. Lidé jsou neustále přesvědčováni, aby nejedli máslo, sádlo, vejce - zdroj vitamínu K1, ze kterého tělo dokáže vytvářet K2.  

Shrnuto: Vitamín K2 pomáhá od osteoporózy, bolestí zad, hlavy, svalů, zlepšuje prokrvení, erekci, odstraňuje převápnění cév. Houstnou a zkvalitňují vlasy, čistí pleť. Léčí únavu, nespavost, ospalost, nervozitu, je jakýmsi protijedem glutamátu sodného, zmírňuje toxické účinky kadmia, prodlužuje proces stárnutí. Až se jednou vymyslí elixír mládí, bude K2 jeho důležitou součástí.

K2 v e-shopu

NÁHODNĚ Z ARCHIVU - ČÍNSKÁ MEDICÍNA
Obnova neuritů - nejenom Hericium, ale i maitake a reishi

Medicinální houby jsou velmi cennými pomocníky v boji proti mnoha patologiím. Účinky hericia na zlepšení stavu nervového systému jsou známé, ale poslední výzkumy ukazují, že i oblíbené reishi a maitake příznivě ovlivňují dobrý stav neuritů. Jednodušeji řečeno - příznivě ovlivňují nervový systém.

Nejdříve - co to ty neurity vlasně jsou. Neurit neboli axon je jediný dlouhý výběžek nervové buňky. Kolem velké části neuritů neboli axonů se vytváří ochranná buněčná vrstva, která daný axon izoluje od okolního prostředí - něco jako bužírka u drátů. Příroda nebo Bůh (podle vašeho vyznání) tak udělala, aby se snížily energetické výdaje a zvýšila rychlost přenosu signálu. Tato tzv. myelinová vrstva je mimochodem jednou ze základních složek bílé hmoty mozkové a míchy a je také příčinou jejich bílé barvy. Poškození a úbytek myelinu v mozku, tzv. demyelinizace je pak spojena s těžkými neurologickými onemocněními jako např. roztroušená skleróza. A jsme u podstaty věci. Hericium, ale i reishi a maitake pomáhají tyto obaly opravovat a onovovat.

Dokumentace o působení mediciálních hub jsou staré tisíce let, tradiční čínská medicína je i hojně využívá, v posledních letech jsou tyto pozitivní vlastnosti hub na lidský organismus ověřovány i vědeckými postupy. Nejinak je maitake-reishi-obnova-neuritutomu v případě Maitake (Grifola frondosa) Reishi (Ganoderma lucidum), což jsou dvě velmi silné a všestranné medicinální houby, které je možné využít k modulaci imunitního systému, mají i přímé protiinfekční účinky, dokážou snižovat hladinu lipidů i cukru v krvi, působí výrazně protirakovinně aj.

V této studii se ale vědci zaměřili na trochu jinou oblast, ve které spíše dominují účinky Hericia. Mohou se vybrané houby (Maitake, Reishi a Ganoderma neo-japanicum) podílet na zlepšení stavu nervového systému podobně jako to dokáže Hericium?

Důležitým faktorem pro ochranu a obnovu nervové tkáně je neurální růstový faktor, často dochází k neurodegenerativním pochodům i z důvodu snížení jeho koncentrace. Hledají se tedy přírodní zdroje, které by obsahovaly látky, které jsou neurálními růstovému faktoru podobné a mají i stejné účinky jako on.

Vědci se soustředili na pokusy in vitro, nejprve sledovali možnou nežádoucí cytotoxicitu použitých extraktů na nervové buňky, dále pak jejich schopnost potencovat růst neuritů a zapojení signálních drah, ke kterému dochází při obnově neuritů vyvolané extrakty z medicinálních hub.

Zjistilo se, že použité vodné extrakty nemají cytotoxické účinky ani při vysokých koncentracích a významně stimulují neuritogenezi, a to již od koncentrace 50 μg/ml  u Ganodermy neo-japanicum, u dalších dvou hub byla nutná koncentrace trochu vyšší 75 μg/ml. Signální dráhy, kterou jsou při neuritogenezi v neuronech aktivovány po stimulaci extrakty z hub, jsou MEK/ERK1/2 a PI3K/Akt.

Je tedy patrné, že všechny tři testované houby mají výrazný stimulační vliv na buňky nesoucí neurity. Obsahují složku, která je obdobou neurálního růstového faktoru,  která aktivuje signální dráhy zodpovědné za růst neuritů a vytváření neurálních spojů a neurální sítě.

Zdroj: Mycomedica, Ling-Sing Seow S, Naidu M, David P, Wong KH, Sabaratnam V. Potentiation of neuritogenic activity of medicinal mushrooms in rat pheochromocytoma cells. BMC Complement Altern Med. 2013 Jul 4;13:157.